Јахорина – Израда приједлога закона и образложења закона, као и анализе истих, тема је обуке коју је USAID организирао у периоду од 31.01.2012 – 04.02.2012 за представнике институција власти у БиХ и ФБиХ на Јахорини.

Радионици су присуствовали представници парламената БиХ и ФБиХ.  

Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ је кратко представила хисторијат настанка Канцеларије као и основне активности на којима Канцеларија ради те замолила за подршку парламентараца у имплементацији мјера из АП и Стратегије РЈУ, а  посебно оних које захтјевају да парламенти доносу кључних докуменате, као што су у овом случају Правила за израду прописа.

У склопу обуке, презентацију је одржао и проф. Ведад Силајџић, кључни експерт у имплементацији пројекта ”Унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и опћих аката” представио је пројектне активности, извршене анализе, те кључне изазове и побољшања у новим номотехничким правилима за израду прописа, у односу на постојећа правила на државном, ентитетским и Брчко дистрикт БиХ нивоу.

Иначе, Економски Факултет у Сарајеву имплементатор је пројекта „Унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и опћих аката у БиХ”, финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе.  

Реализацијом пројекта испуњавају се и мјере које се односе на професионалан однос државних службеника приликом израде закона јер ће они бити у обавези да изврше много ширу консултацију, испитају околности и утицај закона које закон има у појединим областима, и шире, а чиме се постиже већи квалитет закона и правна сигурност грађана.