ФЕНА: Реализација пројекта чији је циљ изградња капацитета за борбу против корупције у државној служби бит ће један од приоритета Уреда државног координатора за реформу јавне управе у наредној години.

Ово је у разговору за Фену најавила државна координаторица за реформу јавне урпаве Семиха Боровац, одговарајући на питања о томе шта је урађено у реформи јавне управе у 2011. години и шта се намјерава урадити у 2012., посебно у контексту приближавања БиХ Европској унији.

Како је навела, основна задаћа Уреда у 2011. години била је ревизија Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ, документа у који су уграђене јасније мјере и циљеви које институције управе у БиХ требају испунити до краја 2014. године да би управу у БиХ боље прилагодили европском административном простору.  

Акцент у реформи јавне управе у овој години дат је обукама, односно стицању знања и вјештина државних службеника на сва четири управна нивоа, а ради њихове веће професионализације и ефикаснијег рада, казала је Боровац. 

Путем пројекта "Обука службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима",  а чији је циљ био већа дигитална писменост државних службеника, обуку је прошло 1.600 запослених у органима управе. 

Четири стотине државних службеника едуцирано је о начинима, врстама и техникама усклађивања бх. законодавства за законодавством ЕУ и то путем пројекта "Транспонирање ЕУ законодавства у правни систем БиХ".

У оквиру пројекта "Развој система за управљање учинком у структурама државне службе у БиХ" обуку је прошао 591 руководећи државни службеник, док је 61 службеник стекао звање тренера у овој области.

Овим пројектом унапријеђен је систем за управљање учинком у раду државних службеника, а што ће довести до веће објективности у оцјењивању рада и повећању мотивације државних службеника, сматра Боровац.

Вијеће министара БиХ и Влада Републике Српске усвојили су Програм за побољшање квалитета управног одлучивања у БиХ којим ће се битно унаприједити управна процедура у комуникацији управа-грађанин.

У оквиру пројекта "Унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и опћих аката у БиХ", који је у току, урађена су Номотехничка правила за израду закона, опћих аката и других прописа прилагођена европским стандардима. Очекује се и утврђивање броја полазника обуке који раде директно на изради закона.

Такођер, у току је реализација пројеката "Cкица развоја централних органа влада у БиХ", "Израда и успостављање оквира интероперабилности и стандарда за размјену података" и "Информациони систем за управљање буџетом" (BMIS) који имају за циљ побољшање структуре, капацитета и рада секретаријата влада, стварање основа за успостављање стандарда за размјену података као и успостављање ефикаснијег, тачнијег и транспарентнијег управљања буџетом помоћу информационог система.

Боровац наглашава да су циљеви ових пројеката усклађени с најбољим европским праксама. 

У овој години развили смо и систем мониторинга и извјештавања о имплементацији Ревидираног АП 1, као и систем мониторинга пројеката из Фонда за реформу јавне управе који нам омогућава ефикасније праћење успјешности пројеката, казала је она.  

Државна координаторица је на крају разговора најавила да је у наредној години предвиђена реализација пројекта "Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ", али и активности на јачању институционалног комуницирања међу субјектима који раде у јавној управи.

Настављамо такођер рад на развоју Акционог плана 2 чији је циљ успостава боље организационе структуре управе, а за који су припреме урађене током ове године, казала је Боровац.