Дневни аваз:  Вијеће министара БиХ је данас је на сједници утврдило, већином гласова, Приједлог закона о систему државне помоћи у БиХ с циљем успостављања и осигурања конкурентних тржишних увјета, као и извршавања обавеза по закљученим међународним уговорима.

Предлагач, Министарство вањске трговине и економских односа, доставит ће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по основном законодавном поступку.

Овај закон има за циљ изградњу система државне помоћи и успоставу боље координације у усмјеравању јавних средстава у развојне пројекте, уз фокусиран подстицај привреди у правцу побољшања конкурентности земље и равномјерног развоја свих крајева Босне и Херцеговине.

Законом се уређују опћи увјети за додјелу, контролу додјеле и кориштења државне помоћи, као и одобравање и поврат незаконито додијељене државне помоћи, попис и извјештавање о државној помоћи.

Даваоци државне помоћи су БиХ, РС, ФБиХ, Брчко Дистрикт, кантоналне, градске и опћинске управе те сваки правни субјект који додјељује државну помоћ или управља њом. Корисници су привредни субјекти који учествују на тржишту путем производње и/или трговине робе или услуга.

Законом се утврђују надлежна тијела за примјену и провођење одредби овог закона, посебно Вијеће за државну помоћ БиХ. Ради се о институцији задуженој да осигура досљедну примјену овог закона на цјелокупној територији БиХ, а чинит ће је по два представника Вијећа министара БиХ и ентитетских влада те један представник Владе Брчко Дистрикта БиХ.

Вијеће за државну помоћ би требало да постане потпуно оперативно у року од шест мјесеци од ступања на снагу овог закона, а подзаконски акти ће бити донесени у року од три мјесеца од оснивања Вијећа. Да би одлуке Вијећа биле правно ваљане, потребно је да за њих гласа најмање шест чланова Вијећа, с тим да то подразумијева глас најмање једног члана из сваког конститутивног народа у БиХ.

Законско регулирање система државне помоћи битан је предуслов за даљњи напредак Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција и испуњење међународних обавеза које је држава преузела.

Доношење овог закона је увјет из Споразума о стабилизацији и придруживању и Привременог споразума о трговини и трговинским питањима између Европске заједнице и БиХ те споразума ЦЕФТА 2006, као и Споразума о оснивању енергетске заједнице Југоисточне Европе, саопћено је из Вијећа министара БиХ.

Вијеће министара БиХ сугерирало је данас Предсједништву БиХ да приликом заузимања става о Резолуцији о нуклеарним могућностима Израела став БиХ буде идентичан ставу Европске уније (ЕУ), на што је обавезује Споразум о стабилизацији и придруживању.

Мисија БиХ се о овом питању треба изјаснити на конференцији у Женеви почетком септембра, саопштено је након сједнице Вијећа министара у Сарајеву.