Е-капија: Три пројекта из области реформе јавне управе су тренутно у припремној фази, сазнајемо из Канцеларије за реформу јавне управе БиХ (PARCO). Пројекти се финансирају из Фонда за реформу јавне управе, а односе се на реформске области управљања људским потенцијалима, јавне финансије, те институционалну комуникацију.

Један од њих је информатизација трезора у Брчко дистрикту БиХ чији циљ је увођење савременог информационог система за трезорско пословање.Овим пројектом планирају се увезати сви буџетски корисници са Дирекцијом за финансије Брчко Дистрикта, централном институцијом за јавне финансије, и то увођењем информационог система за трезорско пословање базираног на централизованим базама података. Ово би требало омогућити ефикасну, економичну и сигурну евиденцију и размјену података везану за трезорско пословање.

Један од пројеката који је у процесу јавне набавке је успостављање савремених одјела за управљање људским потенцијалима у органима управе у БиХ. Из PARCO -а истичу да је функција управљања људским потенцијалима од изнимне важности те да учинак неке институције зависи од појединачном учинку запосленика.

"Пројектом је предвиђено успостављање одјељења за управљање људским потенцијалима у институцијама и органима управе који буду укључени у рад на пројекту, усаглашена рјешења за позиционирање ових службеника, обука виших државних службеника, унапријеђење и размјена искуства о савременом приступу овој области те утврђивање модалитета за континуиран и координиран развој функције као и међусобна сарадња и комуникација ових јединица", каже Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе БиХ.

Трећи пројект који је у припремној фази је објава информативног материјала Савјета министара БиХ, Владе ФБиХ, Владе РС и Владе БД БиХ како би се јавност што боље информисала о њиховим активностима.