Хисторијско гласање у Европском парламенту 19. јануара требало би да створи систем у којем ће сви становници ЕУ моћи да траже здравствену заштиту било где у Унији.

Ово ширење права на здравствену заштиту би првенствено требало помоћи пацијентима са ријетким болестима и људима који живе у близини државних граница.

Очекује се да 2013. године ступи на снагу Директива о прекограничном систему здравствене заштите. Могући корисници ц́е бити пацијенти који траже напредно лијечење које им није доступно у њиховој земљи, они који живе дуж граница гдје најближа болница није унутар граница њихове земље, или они који раде у једној земљи, али желе да добију лијечење у близини чланова  своје породице који се налазе у другој земљи.

„Систем прекограничне здравствене заштите бит ће веома корисно средство у лијечењу, дајући избор пацијентима и смањујући притисак са националних система здравствене заштите у областима где постоји превелик број пацијената“, изјавила је посланица из Велике Британије у Европском парламенту Марина Ианакоудакис.Тренутно, само један посто пацијената тражи лијечење у другим земљама, што кошта националне здравствене системе укупно 10 милијарди еура. Према процјенама комисије, пораст трошкова у складу са новим правилима ц́е бити само 30 милиона еура годишње.

У циљу обесхрабрења „здравственог туризма“, пацијентима ц́е бити исплаћиване надокнаде према цијенама њиховог националног здравственог система, тако да ако одређени здравствени третман кошта више у другој земљи пацијент ц́е морати сам да плати разлику, преноси портал реци.ба