Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе у БиХ, Амир Мулалић, представник конзорција фирми Центар за компјутерску едукацију Сарајево, Net Pro Брчко, BHM Зеница те ETC-ECDL Бања Лука и Саша Палинић, представник конзорција фирми KING ICT Сарајево и KING ITC Загреб потписали су данас у Сарајеву уговор о реализацији пројекта „Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима“.

„Реализацијом пројекта директно се испуњава једна од мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе и то у области Управљање људским потенцијалима, а односи се на повећање рачунарске писмености државних службеника“, нагласила је Боровац и додала да ће државни службеници који буду похађали ову обуку добити ECDL цертификате.  

Циљ пројекта  је развој ефикасне и модерне државне службе БиХ  која ће бити усклађена са ЕУ стандардима и која ће моћи одговорити интеграцијским захтјевима ЕУ.

„Дугорочно, оваква управа моћи ће осигурати  квалитетан сервис својим грађанима, клијентима из привредног сектора као и другим корисницима управних услуга. Пројекат ће допринијети квалитетнијој оспособљености државних службеника у органима државне службе на сва четири управна нивоа за практичну примјену знања из области информационих технологија у свакодневном раду и повећање општег степена информатичке писмености у државној служби“, казала је Боровац.  

Пројектом је предвиђена обука за 1.600 државних службеника са нивоа институција БиХ, Федерације БиХ (укључујући  запослене у кантоналним органима државне службе), Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ.  

„ECDL (European Computer Driving Licence) се кроз овакве програме и у БиХ афирмира као стандард за доказивање познавања рада на рачунару.

ECDL стандард  је препознат и прихваћен у 148 земаља свијета, тестирање се врши на преко 40 језика и преко 10 милиона корисника има овај цертификат“, рекао је Мулалић. Он је нагласио је да је ECDL стандард уграђен у стратешки план ЕУ за повећање дигиталне писмености – Digital Agenda for Europe та да су 52 директора мреже EUPAN (Еuropean Public Administration Network) одлучили да се ECDL цертификација користи као објективан критериј за ICT оспособљеност запосленика у модерној јавној управи.

Саша Палинић, представник конзорција KING ICT Сарајево и KING ICT Загреб изразио је задовољство чињеницом да су ове фирме дио највећег пројекта едукације по ECDL програму у Босни и Херцеговини.

„Сматрамо да ће наше искуство, са преко 20.000 ECDL пролазника који су прошли кроз наше тренажне и испитне центре, бити од користи развоју рачунарских вјештина државних службеника“, истакао је Палинић.

Пројект вриједан 891.737, 50 КМ бит ће финансиран из Фонда за реформу јавне управе. Имплементација пројекта трајат ће 14 мјесеци.