Од средине просинца 2010. године, грађанима Босне и Херцеговине више неће бити потребна виза да би путовали у 22 земље чланица Еуропске уније (ЕУ), као и у три земље које нису чланице ЕУ, а дио су шенгенског простора.

Грађани БиХ, који имају биометријску путовницу, сада ће моћи слободно путовати у ове земље, у краће посјете у трајању до 90 дана сваких шест мјесеци (180 дана), без обзира на то је ли ријеч о пословном путовању, усавршавању или о туристичкој посјети.

Уколико још увијек немате биометријску путовницу, морат ћете извадити нову код полицијских служби  надлежних за издавање путовница у БиХ, како бисте без визе могли путовати у дате земље.

Шенгенски простор тренутно обухваћа све земље чланице ЕУ, изузев Британије, Ирске, Румуњске и Бугарске, а нова правила безвизног режима важе и за Швицарску, Норвешку и Исланд.

Земље у које ће грађани БиХ моћи путовати без виза су: Аустрија, Белгија, Чешка Република, Данска, Естонија, Финска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Италија, Латвија, Литванија, Луксембург, Малта, Низоземска, Пољска, Португал, Словачка, Словенија, Шпањолска, Шведска, те Исланд, Норвешка и Швицарска .

Нова правила важе само за путовања. Она не дају право грађанима БиХ да бораве дуже од 90 дана или да се запосле у споменутим земљама.Уколико намјеравате да због запослења или студирања прекорачите рок од 90 дана боравка, обавезни сте прије путовања поднијети захтјев за дугорочну визу или за дозволу боравка при велепосланству или конзулату земље дестинације. Рад или боравак у земљама Шенген зоне без одговарајуће националне боравишне или радне дозволе је незаконит.

По новим правилима, особе са босанскохерцеговачким путовницама могу остати у земљама сцхенгенског простора (све земље чланице ЕУ, осим Велике Британије и Ирске, Румуњске и Бугарске, као и земље потписнице Шенгенског споразума: Швицарска, Норвешка и Исланд) максимално до 90 дана од дана уласка, а у оквиру периода од 180 дана (6 мјесеци). Тај период се рачуна од тренутка када први пут уђете на територију, а у оквиру наведених 180 дана. На примјер, уколико сте у неку од сцхенгенских земаља први пут ушли 1. сијечња, сљедећи период од шест мјесеци почиње се рачунати од 1. српња. Уколико често путујете у земље Шенгена ви сте одговорни израчунати колико вам је дана остало у оквиру тог шестомјесечног периода.

То значи да можете отићи на неколико краћих путовања, под увјетом да њихово укупно трајање не пређе 90 дана у оквиру једног шестомјесечног периода (180 дана).За особе које имају биометријске путовнице не постоје додатни финанцијски или административни захтјеви да би слободно могли путовати у земље Шенгена.

Међутим, сва стандардна правила за улазак држављана трећих земаља приликом уласка у Шенген простор су и даље на снази. На граници, од путника се може тражити да докажу посједовање средстава за путовање и издржавање тијеком боравка.Од путника се такођер може тражити да прецизирају мјесто боравка (да покажу хотелску резервацију или да наведу адресу на којој ће боравити).

Такођер, особе које улазе у сцхенгенске земље не смију се сматрати пријетњом јавном реду, миру, здрављу или унутрашњој сигурности и за њих не смије постојати упозорење којим им се не одобрава улазак. Пограничне власти земаља чланица сцхенгенског простора имају право не одобрити улазак уколико ови захтјеви нису испуњени и донијети коначну одлуку о одобрењу уласка у земљу (Члан 5, Шенгенске конвенције), објављено је на порталу реци.ба