Директорица Дирекције за европске интеграције БиХ (ДЕИ) Невенка Савић и представници Иницијативе девет невладиних организација које се баве питањима младих потписали су у Сарајеву Меморандум о разумијевању којим ће бити формализирана сарадња младих из невладиног сектора и Дирекције у подручјима од заједничког интереса у процесу европских интеграција.

Потписници Меморандума имају заједнички стратешки циљ – унапређење квалитетне комуникације, размјене и пласирања релевантних информација о процесу европских интеграција.

Директорица Дирекције за европске интеграције Невенка Савић је казала да је циљ Дирекције да на овај начин приближи информације о самом процесу европских интеграција, прије свега, популацији младих људи којој желе приступити путем ових невладиних организација које требају правовремене и поуздане информације давати младима.По њеним ријечима, Меморандум предвиђа размјену информација о самом процесу, али и организирање различитих догађаја о различитим темама које су од интереса за ову популацију младих људи.Савић је истакнула да су млади веома заинтересирани за процес европских интеграција.

“Управо на овај начин, надамо се, да ћемо сам процес и теме које највише интересирају младе људе приближити њима још више и да ћемо истовремено створити једно подстицајно окружење и атмосферу која ће нам помоћи у даљем процесу европских интегарција, када на ред долазе сложенији послови”, казала је Савић.

Извршни директор Омладинске информативне агенције БиХ Јан Златан Куленовић је казао да је у посљедњих десетак година девет невладиних организација, које се углавном баве питањима младих и студената, већ ову земљу довело у европске интеграције.

“Оне су чланице различитих релевантних европских мрежа које се баве младима и у том раду представљају већ годинама БиХ и на неки начин су амбасадори ове земље. Из тог разлога смо покренули иницијативу да би било логично и природно да такве организације, које већ представљају ову земљу вани, имају сарадњу с државним институцијама”, казао је Куленовић. По његовим ријечима, Меморандум који је данас потписан би требао да буде добитна комбинација из разлога што су у сарадњи државе, коју представља Дирекција, и ових девет организација могући заједнички пројекти.

“Могуће је да искористимо неке наше програме и везе, па и фондове које имамо заједно с државним институцијама што у коначници, у практичном смислу, значи и већи број квалитетнијих пројеката за младе”, казао је Куленовић.

Потписници Меморандума су невладине организације које се баве младима, а које су учлањене у европске и међународне мреже: Омладинска информативна агенција БиХ, Унија студената Републике Српске, Асоцијација средњошколаца у БиХ, Удружење студената медицине БиХ, Аегее – Европски студентски форум, Удружење за међународну размјену студената ради стручне праксе, Мрежа студената у БиХ, УГ Интеркултурни сусрети у БиХ и Церебра.

Меморандум о разумијевању отворен је и за друге организације које се баве питањима младих, а у међувремену постану чланице неке од референтних европских и међународних мрежа, објављено је на порталу цеппеи.ба