Европска комисија објавила је нове позиве научно-истраживачким институцијама и дјелатницима да пријаве пројекте у оквиру научно-технолошке сарадње кроз ФП7, ЕУРЕКА и ЦОСТ програме. Апликације могу поднијети појединци или институције из земаљама Европске уније, земаља кандидата и потенцијалних кандидата међу које спада и Босна и Херцеговина.

Седми оквирни програм ФП7 (Framework Programme) главни је инструмент Европске уније за финансирање пројеката научног истраживања и развоја. Новац из овог фонда на располагању је истраживачким центрима, универзитетима и индустрији. Седми по реду оквирни програм траје од 1. јануара 2007. године до краја 2013. године.

Циљ овог програма јесте стварање европског заједничког истраживачког подручја и друштва заснованог на знању.БиХ је постала придружена чланица ФП7, што значи да ће истраживачи, универзитети, удружења или компаније из БиХ моћи учествовати у свим ФП7 позивима за приједлоге пројеката и такмичити се са осталим учесницима из држава чланица ЕУ.

Циљ је добијање средстава за финансирање научно-истраживачких радова, као и да се иницира мобилност бх. истраживача у земље ЕУ, које држава тренутно не може осигурати нити финансирати.Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине као партнерска институција подсјећа и на већ отворене позиве у оквиру ФП7 у којима могу учествовати институције и истраживачи из Босне и Херцеговине.

ЕУРЕКА је паневропска мрежа за подршку тржишно оријентираним, индустријским научноистраживачким пројектима. Формирана је 1985. године као међувладина иницијатива, а за разлику од Седмог оквирног програма ФП7, Еурека је више намијењен предузећима.Предвиђа реализацију пројеката из области електронике, информационе и комуникационе технологије, индустријске производње, материјала и транспорта, енергетике, хемије, физике и егзактне науке.

Да би сте се пријавили за овај програм, пошто БиХ није ЕУРЕКА чланица, потребно је имати најмање два партнера из земаља чланица ЕУРЕКА програма, с тим да пројект мора водити партнер из индустрије.ЕУРЕКА пројекти су прилично велики, вриједност од око милион еура и више, па стога морају завршити производом на тржишту.Програм ЦОСТ (Европска сарадња у области научних и техничких истраживања) је међувладин инструмент подршке сарадњи научника и истраживача из области науке и технологије из читаве Европе. COST је најстарији оквир научне сарадње европских земаља успостављен 1971. године, а уз ЕУРЕКУ и ФП7 представља једну од најзначајнијих иницијатива ЕУ у области науке и истраживања.

Активности COST-a усмјерене су на девет области: биомедицина и молекуларана бионаука; прехрамбени производи и пољопривреда; шумарство, производи и услуге; сировине, физика и нанонаука; хемија и молекуларна наука и технологије; екосистем и околиш; информационе и комуникационе технологије; транспорт и рурални развој; појединци, друштва, културе и здравље.

Босни и Херцеговини, након што је 26. маја 2009. године постала чланица COST-a, отворена је могућност приступа. Средства која даје COSt су повезана са ФП7 те износе 210 милиона еура, уз могућност добивања додатних 40 милиона, овисно о резултатима извјештаја 2010. године.Детаљније информације о новим позивима о ових програма можете пронаћи на порталу Европске комисије CORDIS, преноси екапија.ба