Члан Европског парламента и потпредсједник Комисије за југоисточну Европу, Јелко Кацин, изјавио је у Сарајеву да ће Босна и Херцеговина добити бевизни режим крајем ове године.

"Поновит ћемо сценариј који смо имали прошле године, те је 1. јануар наредне године датум када се укидају визе за БиХ и Албанију", изјавио је Кацин, који је допутовао у БиХ да би уиме Асоцијације европских либералних и демократских странака и њених заступника у Европском парламенту подржао коалицију ЛДС-а и Европске еколошке странке Е-5 на предстојећим изборима.

Кацин је на прес-конференцији потврдио да ће о визној либерализацији за БиХ и Албанију одлучивати 6. октобра Одбор ЛИБЕ Европског парламента, а да би већ наредног дана, 7. октобра одлука о визној либерализацији могла бити донесена на мини пленарном засједању Европског парламента у Бриселу или на првом слиједећем засједању такођер у октобру.Након што одлуку донесе Европски парламент, њену операционализацију ће усагласити Вијеће министара ЕУ, додаје Кацин.

Наглашава да БиХ прошле године није добила безвизни режим, јер је тек 1. септембра ове године усвојила задњи законски пројект као увјет за либерализацију.

"Да је било политичке воље и одговорности према грађанима, БиХ је могла завшити овај посао без проблема и у прошлој години", сматра Кацин, а преноси sarajevo-x.com