Од 320 милиона еура бесповратне помоћи Европске уније из пројеката IPA фондова од 2007. до 2010., власти су за четири године уговориле имплементацију само 30 посто одобрених средстава, показује истраживање "Дневног аваза".

Кроз пројекте Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) Европска унија сваке године за БиХ одобрава знатна финансијска средства за пројекте јачања државних институција, помоћ у транзицији и регионалну сарадњу. До сада је одобрено тачно 319,9 милиона еура за четири године, и то: 49 милиона за 2007., 74,8 милиона за 2008., 89,1 милион за 2009. и 106 милиона еура за 2010. годину.

Но, подаци до којих је дошао Аваз говоре да бх. власти нису биле у стању ни уговорити, а камоли имплементирати највећи број пројеката за које новац даје Европска унија. До сада је, како сазнајемо, за скоро четири године уговорена реализација пројеката чија је вриједност 95,5 милиона еура, што је мање од једне трећине укупно одобреног износа.

На скандалозну спорост којом бх. власти узимају новац упозоравали су и бриселски званичници, међу којима је најгласнији и најјаснији био директор Одјела за западни Балкан у Дирекцији за проширење ЕУ Пиерре Мирел. Мирел је у разговорима са бх. званичницима у неколико наврата наглашавао да БиХ мора брже и ефикасније радити на пројектима и узимати новац који јој је намијењен.

Но, упозорења нису имала ефекта. Комплициране процедуре и нерад државних власти резултирали су катастрофалним учинком у реализирању средстава, посебно оних која се тичу јачања институционалних капацитета.Информације показују да БиХ још није реализирала ни све пројекте из IPA фондова који су одобрени за 2007. Од 49 милиона еура за ту годину уговорено је 92 посто.Но, за 2008. годину одобрено је 74,8 милиона, а уговорена је имплементација за само нешто више од четвртине средстава, док је за 2009. уговорена реализација само један посто средстава.

Уговор о IPA фондовима за 2010. потписан је тек прије два мјесеца, што значи да БиХ није узела ни марку од 106 милиона еура, колико јој је одобрено. Неефикасност власти, у овом случају највише Вијећа министара БиХ и ентитетских влада, довела је тако БиХ у ситуацију да и с неколико година закашњења реализира чак и пројекте које у цијелости финансира Унија.

Многи пројекти чије је финансирање одобрио Брисел претходних година су отказани зато што бх. власти нису показале интерес и способност да искористе оно што им Унија понуди.Посљедње двије године, ЕУ у оквиру ИПА фондова одобрава милион еура за подршку уставним промјенама, али с обзиром на немогућност договора владајућих странака, никада ниједна марка тог новца није дошла у БиХ, преноси портал seebiz.eu