Босна и Херцеговина и Албанија испуниле су све техничке увјете за укидање виза за земље Европске уније, што је потврдила и Европска комисија у најновијем извјештају, тако да би безвизни режим могао бити одобрен до краја године, изјавила је извјеститељица Европског парламента за безвизни режим Тања Фајон.

Она је у интервјуу за радио Слободна Европа казала у уторак како се нада да ће Европски парламент о томе гласати крајем септембра или најкасније почетком октобра. Фајон је казала како је могуће да унутар Уније постоје политичка двоумљења у вези с тим.Извјеститељица ЕУ-а за безвизни режим није могла назначити тачан датум укидања виза за БиХ и Албанију, али је рекла да би се то могло реално очекивати за крај године. Она сама је предложила да то буде прије Божића.

Фајон је истакнула да је визна либерализација технички процес и како нема политичких разлога да се одуговлачи ако су сви увјети за улазак у безвизни режим испуњени, што је признала и Европска комисија. Уосталом, закључила је Фајон, ако би у игру ушла политичка питања, Унија би могла изгубити кредибилитет, објављено је на порталу свевијести.ба