Вијеће министара БиХ на сједници одржаној 26. августа 2010. године усвојило је Стратегију развоја система јавних набавки у БиХ за период 2010. – 2015. године, у којој се наводе могуће смјернице за транспарентније и ефикасније кориштење јавних средстава.

У стратегије се осим потребе усклађивања законодавства из ове области са директивама ЕУ, указује на врло висок проценат дигиталне неписмености и недовољну примјену савремених технологија.

О електронским набавкама тренутно је тешко говорити, јер велики број уговорних органа не користи интернет.

"Према подацима из Службеног листа БиХ само 5 посто уговорних органа је достављало обавјештења за објаву електронским путем. Преко 20 посто извјештаја који с достављају Агенцији за јавне набавке су били испуњени ручно, без обзира што су форме доступне на wеб страници и што се могу попунити електронским путем" наводи се у Стратегији.

У комуникацији са уговорним органима и добављачима, уочено је да преко 50 посто не користи wеб страну јавних набавки, а разлог за такво поступање су најчешће правдали чињеницом да им је лакше комуницирати класичним средствима као што су телефон, фаx или уговарањем термина за састанак.

Слиједећи проблем који је присутан у овом сегменту је законска уређеност ове области. Наиме, Босна и Херцеговина још увијек нема сву неопходну регулативу у области електронског потписа, па тако ни електронска комуникација није законски облик размјене информација и још увијек је у званичној комуникацији једино легална "папирна" комуникација.

"У овом дијелу надлежности, Агенција за јавне набавке БиХ је у циљу унапређења развоја ове области развила wеб базирани Информациони систем за извјештавање о проведеним поступцима јавних набавки. Електронски систем за доставу извјештаја ће уговорним органима омогућити једноставније, брже и поузданије подношење извјештаја о проведеним поступцима јавних набавки", стоји у овом стратешком документу.

Такођер, Агенција за јавне набавке почела је са припремом документа спецификације захтјева одговарајућег информационог система за електронске јавне набавке у БиХ (БиХ e-Public Procurement Information System (BeHaPPy).

Будуће софтwарско рјешење за систем електронских јавних набавки у Босни и Херцеговини ће укључивати креирање тендерског досијеа онлине, које ће омогућити уговорном органу да комплетан тендерски досије са свим прилозима самостално објави на wеб сајту система.

Потом, софтwаре ће омогућити онлине подношење пријава на тендер – понуђачи у поступку јавне набавке ће моћи своју дигитално потписану понуду, заједно са свим траженим документима којим доказују задовољавање критерија за учешће, доставити електронски кроз систем.

Систем ће омогућити отварање онлине тендера, односно приступ члановима Комисије за евалуацију тендера свим понудама достављеним електронским путем водећи рачуна о правима и времену отварања.

"Уколико се онлине односно електронске јавне набавке покрену, то управама може уштедјети до 10 посто расхода и до 50-80 посто трошкова пријеноса, и купцима и добављачима", наводи се у закључку, а преноси екапија.ба