Службеници у институцијама ЕУ имају најнижу почетничку плату од 1.700 евра, за коју је довољна средња школа и која сваке двије године расте и више од четири  одсто уз низ додатака и бенефиција.Медији преносе да ови службеници, ако добију сталан посао, могу очекивати и пензију у бруто износу од 6.000 евра.

Њемачки “Билд” је израчунао да ће плате еурократа до краја идуће године порасти за 5,35 одсто, док британски “Дејли телеграф” процјењује да ће за пензије бивших службеника Уније за три године требати издвајати више од 1,5 милијарди евра.Не чуди зато што се прошле године чак 3 500 хрватских држављана пријавило за запошљавање у европских институцијама у Бриселу, Стразбуру и Луксембургу.

Иако је ријеч о уговорима на одређено вријеме, пријавило се чак 10 пута више заинтересираних него што је потребно.

Један од кандидата који је прошао на конкурсу за посао у ЕУ администрацији каже да је добио понуду за посао преводиоца у Европском парламенту у Луксембургу.

“Нуде ми уговор од 13. септембра 2010. до 31. децембра 2011. године и већ су ми заказали и љекарски преглед. Треба доставити и пуно оригиналних или овјерених докумената, све преведно на француски и енглески. Плату нису прецизирали, само да је за моје радно мјесто од 3.086 до 5.722 евра бруто и да ће се одређивати за сваког посебно”, каже саговорник.

Због кризе која је тресла Европу и свијет Савјет Европе је лани одлучио да ће умјесто за 3,7 одсто плате запослених у институцијама ЕУ расти само 1,85 одсто.

Но, службеници су одлучили своје право изборити на суду – 44 000 њих подигнуло је због мањих плата тужбе пред Судом за европска права.И сама Европска комисија признала је да ће у 2011. рачун за плате и остале додатке њихових запослених достићи 2,26 милијарди евра, што је пет одсто више него ове године.

Плате службеника европских институција аутоматизмом расту сваке двије године од 1,4 до 4,2 одсто. Дакле, није битно добро и пуно радити да би се добила већа плата већ само скупљати стаж и чекати да прођу двије године. Тек код преласка у виши ниво важно је доказати се.Британски порески обвезници ће тако, наводи “Дејли телеграф”, само за пензије ЕУ службеника 2013. године издвајати 177 милиона фунти, а за 30 година тај износ ће се удвостручити.

Јавност посебно смета што и код пензионисања европски службеници имају повластице који немају порески обвезници који све то плаћају. Службеник који је радио у администрацији Уније, у пензију може већ са 63 године, док Британци морају радити до 65, а од 2016. године до 66 године старости.Осим тога, пензије запослених у ЕУ су од 6.000 до чак 10.000 евра бруто, пише цапитал.ба