Предсједник Синдиката државних службеника и намјештеника у Федерацији БиХ Салих Крушчица данас је на конференцији за новинаре у Сарајеву казао да Закон о плаћама и накнадама у органима власти ФБиХ, који је усвојио Федерални парламент, није онакав како су га договорили Синдикат и Влада ФБиХ. Због тога, како је казао о том закону је расправљао и Управни одбор Синдиката државних службеника и намјештеника у ФБиХ и закључио да Синдикат повуче сагласност на потписивање измјена и допуна Колективног уговора за службенике органа управе и судске власти у ФБиХ док се не изврше измјене и допуне споменутог закона о плаћама.

"Наш управни одбор, након расправе, установио је да члан 60., а који се односи на примјену тог закона у кантонима, доводи кантоне у дискриминаторски положај. Наиме, члан 60. није усклађен са чланом 3. тог закона за иста радна мјеста. То значи да би примјеном члана 60. имали у ФБиХ један коефицијент, у кантону други, а у опћини и граду трећи коефицијент, што није ни с начелима међународних конвенција. Измјена се десила у Парламенту и примјена таквог члана довела би и до подјеле у Синдикату, а ми се, као што је и познато, годинама боримо да коефицијенти буду исти", казао је Крушчица.

Синдикат такођер тражи од Владе ФБиХ да обустави примјену Закона о плаћама и накнадама у органима власти ФБиХ и хитно путем ресорног министарства покрене процедуру измјена и допуна тог закона те их на прву сједницу Парламента ФБиХ уврсти у дневни ред.Крушчица истиче да те измјене и допуне подразумијевају брисање члана 60., а враћање чланова 58. и 59. који су усаглашени између Владе ФБиХ и Синдиката у Приједлогу закона о плаћама.

Упозорава се да уколико се не реализирају такви захтјеви, Синдикат државних службеника и намјештеника у ФБиХ ће покренути поступак пред Уставним судом ФБиХ у вези с примјеном члана 60., који је у колизији са чланом 3. Закона о плаћама.У Синдикату најављују да ће ако Влада ФБиХ изврши примјену Закона о плаћама Синдикат државних службеника и намјештеника у ФБиХ покренути тужбе за права стечена Колективним уговором за службенике органа управе и судске власти у ФБиХ која се односе на накнаде које немају карактер плаћа, објавлјено је на порталу свевијести.ба