У првих шест мјесеци ове године институције управе у БиХ испуниле су 4,66% мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе, те укупна имплементација реформских мјера тренутно износи 43,72%.

Највећи напредак остварен је у реформској области Институционална комуникација: 58,21%, а најмањи у области Информацијске технологије: 32,26%. По нивоима власти, највећи напредак остварен је у Брчко дистрикту и Републици Српској, а изражен у процентима износи преко 48%.

Формирањем Централне јединице за информисање на нивоу Владе Брчко дистрикта те успјешном реализацијом три пројекта у области Институционална комуникација напредак у испуњавању реформских мјера, у односу на претходни извјештајни период, повећан за 17,77 посто. Ради се о пројектима „Стратешко комуницирање”, „Обука службеника за информисање“ и „Успостава мреже инфо полица“, који су финансирани средствима Фонда за реформу јавне управе.  

Канцеларија координатора за РЈУ и у полугодишњем Извјештају о напретку имплементације мјера из АП 1, који је упућен Савјету министара БиХ на  разматрање, упозорава на чињеницу да се низак степен имплементације огледа и у недовољној заступљеност мјера из АП1 у годишњим оперативним плановима рада влада, дуготрајним процедурама јавних набавки, а што отежава имплементацију пројеката али и у   недовољном износу новца који владе издвајају за обуке….

Такођер, оснивањем Агенције за информатичко друштво БиХ био би повећан проценат испуњења реформских мјера.   

Поред извјештаја о непретку, Савјету министара БиХ упућен је и полугодишњи Извјештај о радуКанцеларије те квартални извјештај Фонда за РЈУ за период април – јуни 2010. године. 

Фонд за реформу јавне управе до сада је одобрио финансирање 14 пројеката, од којих су три завршена, а три су у фази реализације.  Вриједност свих пројеката је 10.961.451,83 КМ.  Средства из Фонда већ су резервисана за поменуте пројекте, а Канцеларија је покренула активности и на осигурању додатног новца за финансирање Фонда за реформу јавне управе.