Интернетски портал е-правосуђе, покренут крајем прошлога тједна, омогућава брзи приступ одговорима на најразличитија питања о правним прописима и пракси у свим земљама чланицама на 22 службена језика у Еуропској унији.

На wеб страници: https://e-justice.europa.eu могуће је једним кликом доћи до информације о томе како доћи до одвјетника у страној земљи, конзултирати регистар о солвентности пословног партнера у некој другој земљи или добити податке из земљишних књига. За такву врсту информација до сада су требали тједни.

"Е-правосуђе је на дохвату руке", изјавила је еуропска повјереница за правосуђе Вивиане Рединг. "Постављамо темеље учинковитијег и приступачнијег правосуђа еуропским грађанима", рекао је пригодом покретања портала белгијски министар правосуђа Стефаан Де Цлерцк.

Портал има око 12.000 страница на свим службеним језицима ЕУ. Сљедеће године бит ће допуњен информацијама о правима жртава у свакој земљи чланици. Такођер ће на располагању бити и информације о прометним прекршајима у земљама чланицама. Подаци на порталу стално ће бити допуњавани и обогаћивани. Амбиција је да 2013. године на располагању буде претраживач помоћу којег ће бити лако пронаћи, примјерице, француског одвјетника који је стручњак за финско обитељско право.

Портал ће бити од велике помоћи за десетак милијуна грађана Еуропске уније који су сваке године укључени у прекограничне судске поступке, објављено је на порталу реци.ба