Хармонизација закона о слободном приступу информацијама на нивоу ентитета са законским рјешењима на државном нивоу један је од основних увјета за побољшање система слободног приступа информацијама у БиХ. На ово је данас указао Транспаренцy Интернатионал БиХ (ТИ), који је у Сарајеву организирао радионицу о слободи приступа информацијама, на којој су учесницима представљене препоруке за побољшање законских рјешења и система приступа информацијама.

Усклађивање ентитетских с државним законом у смислу увођења прекршајних санкција према институцијама и јавним званичницима који у складу са законским одредбама не одговарају на достављене захтјеве за приступ информацијама, основна је препорука која ће бити је представљена на скупу.

Извршни директор ТИБиХ Срђан Благовчанин истакнуо је да је у БиХ приступ подацима још далеко од онога што предвиђа закон.Посебан проблем је приступ 'осјетљивим информацијама', иза чега се обично крије корупција, као што је приступ информацијама о приватизацијским уговорима, пословању јавних предузећа, издавању концесија.

"На државном нивоу смо имали искорак када је у питању усвајање казнених одредби за непоштивање закона, али то још није проведено у пракси. Сада је и на ентитетима да учине сличан искорак, јер је то једини начин да унаприједимо систем";, оцијенио је Благовчанин.

Координаторица пројекта ТИБиХ Нина Стевановић указала је на још неке од проблема у вези са законодавством у овој области. Навела је потребу отклањања проблема са законом у РС-у, који не предвиђа доношење рјешења по захтјеву чиме онемогућава кориснику да ступи у жалбени процес.Такођер, нужно је ускладити законе о тајним подацима, заштити личних података, порезној управи и још 20-ак других закона са Законом о слободи приступа информацијама БиХ.

Учесници су апелирали и на потребу да се осигурају да су документи од јавног интереса креирани и чувани на начин који омогућава лакши приступ, а једна од препорука је и именовање службеника за информирање којих многе институције немају.&qуот;Проблем у систему слободног приступа информацијама у БиХ је слаба примјена законских одредби, али и воља институција да се они проведу.

Институције мало пажње посвећују комуникацији с грађанима, осим када се то од њих захтијева и када их на то натјера цијели поступак&qуот;, упозорила је Стевановић.Радионица о слободи приступа информацијама је организирана у сарадњи с другим невладиним организацијама у оквиру регионалног пројекта "Turn on the light;.

Циљ пројекта је унапређење могућности за борбу против корупције у три земље региона – Црној Гори, Хрватској и БиХ кроз побољшање транспарентности дјеловања државних институција и механизама за приступ информацијама у свакој од земаља појединачно, објављено је на порталу свевијести.ба