Независне новине: Запослени у институцијама БиХ који буду имали већи обим посла, а њихови руководиоци оцијене да су се посебно залагали, годишње ће моћи да зараде најмање још једну плату.

Ово је слободан превод Одлуке Савјета министара БиХ о критеријумима за додјелу новчане награде запосленима у бх. институцијама.

У Министарству финансија и трезора БиХ, на чији приједлог је одлука и усвојена, тврде да она не доноси ништа ново, него уводи ред и уједначава критеријуме код исплате стимулација како је предвидио Закон о платама усвојен прије годину и по.

Савјет министара БиХ је на сједници одржаној 25. марта усвојио оквирне критеријуме, а руководиоци институција треба да усвоје интерне правилнике који ће прецизирати када и како ће запосленици бити награђивани.

“Максималан износ новчане награде који може бити исплаћен запосленима у институцији БиХ у току буџетске године је 2,5 одсто од износа исплаћених нето плата за конкретну буџетску годину”, пише у одлуци Савјета министара, која је већ ступила на снагу.

Како су објаснили у Министарству финансија, ниједан запосленик не може добити више од 20 процената од своје плате на име новчаних награда. Институција не може у ову сврху потрошити више од 2,5 одсто буџета намијењеног за плате и накнаде, што би требало да значи да институција која има на располагању милион КМ може 25.000 КМ да потроши на стимулације запослених.

Одлука Савјета министара требало би да уједначи исплате за стимулације у бх. институцијама, па је предвиђено да буду награђени службеници који имају повећан обим посла, јер уз свој, привремено обављају и други посао. Награде на плату требало би да добију и они службеници који учествују у раду интерресорних група под условом да те активности не произлазе из описа њихових послова.

Одлука Савјета министара БиХ, ипак, оставља слободу руководиоцима институција код одлучивања коме дају новчане награде. Тако награда може бити додијељена и у “другим случајевима када руководилац институције оцијени да рад запосленог доприноси унапређењу функционисања институције”.У већини бх. институција још нису усвојени интерни правилници којима ће бити прецизирани критеријуми за додјелу новчаних награда запосленима иако је та обавеза требало да буде завршена мјесец након доношења одлуке, односно до 25. априла.

Драган Савић, директор Службе за заједничке послове институција БиХ, казао је јуче да правилник нису усвојили, али је у завршној фази, те одбацио могућност да неко буде награђен “на лијепе очи” јер су критеријуми Савјета министара ипак јасни и обавезујући.

Савјет министара прошле године донио је Одлуку о додјели јубиларних награда за оне који су у бх. институцијама запослени десет година, а награда ће бити и за оне који у тим институцијама буду радили 15, 20 и више година, с тим да ће се износ увећавати. Вриједност прошле године исплаћиване јубиларне награде била је 630 КМ.