У Федерацији БиХ не постоје службене процјене колико има радника запослених на црно. Главни инспектор за рад и радне односе у Федералној управи за инспекцијске послове Мухамед Пашукановић каже да неки минимализирају, а неки максимализирају број тих радника, али да је сигурно мањи него 2007. године.

Теже их проналазимо

"Још увијек има рада на црно, сигурно више него што би ми жељели, бојим се да ће рада на црно и бити, али је чињеница да такве раднике сада теже проналазимо него раније", казао је Пашукановић. Он је додао оно што већ сви знамо да је рад на црно нарочито присутан у грађевинарству и угоститељству као и у неким производним дјелатностима посебице кад се ради о женској радној снази која ради друг или трећу смјену. Није хтио рећи колико је послодаваца у ожујку санкционирано. Пашукановић је истакнуо да акција инспектора рада траје, али да не успијевају наћи велики број радника без уговора о раду.

Из Федералног министарства рада и социјалне политике, Дневни лист сазнаје да је у прошлој години највише инспекцијских контрола било у Сарајевском кантону гдје је забиљежен и највећи број оних који раде на црно. У 424 прегледа пронађено је 230 таквих радника. Занимљиво је да је у Тузланском кантону у 242 контроле пронађена само 21 особа која ради на црно док је у Херцеговачко-неретванском у 248 контрола забиљежено 90 таквих случајева. Казна за послодавце који са запослеником не склопи уговор о раду креће се од 1000 до 10.000 марака с тим да нема предвиђене казне за самог запосленика.

Сустав штити послодавце

Директор Порезне управе ФБиХ (ПУФБиХ) Мидхат Арифовић казао како је евидентна присутност великог постотка рада на црно у ФБиХ, те да сигурно није ништа боље ни у Републици Српској. Арифовић је истакнуо да је идентификација рада на црно који је у изравној надлежности инспекција рада на све три разине, али да њихов рад не даје баш добре резултате јер су новчане казне за оне који раде и запошљавају раднике на црно јако благе.

 Тако он наводи да је санкција за непријављеног радника у Македонији 30.000 марака по једном раднику, а код нас се послодавци најчешће кажњавају с најмањим износом од 1000 марака.

Припремљен нови закон о раду

Министар рада и социјалне политике Перица Јелечевић казао је да су у новом закону о раду који је припремљен утврђене веће овласти инспектора рада управо с циљем смањења броја запослених на црно, а предвиђене су и веће новчане казне за послодавце који поступају супротно законским одредбама, преноси портал екапија.ба