"Фискални савјет БиХ оцијенио је на данашњој сједници да у овом тренутку није угрожен стендбај-аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/ " рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

Шпирић, који је и предсједавајући Фискалног савјета, рекао је новинарима да су Влада и Народна скупштина Републике Српске /РС/ испуниле све услове за редовно повлачење треће транше стендбај-аранжмана, те да је и Савјет министара и парламент БиХ такође урадио свој дио посла.

"Влада Федерације такође је испунила обавезе за повлачењем треће транше, али, налажост, у федералном Парламенту јуче није усвојен закон о платама", рекао је Шпирић након сједнице Фискалног савјета БиХ у Бањалуци.

Он је за наредну седмицу најавио разговоре са представницима ММФ-а како би се видјело на који начин се може доћи до једног, за све корисног, закона о платама у федералном Парламенту, као и да се донесу мјере из сфере социјалне политике како се не би угрозиле претходне транше које значе стабилизацију фискалног система у БиХ.

Шпирић је навео да је на сједници разматран и глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ за 2011. – 2013. годину, те да су у том смислу дата задужења Савјетодавној групи са роковима до када треба да уради приједлог тог документа.Према његовим ријечима, до краја маја требало би да буду усаглашени ставови за тај документ.

"Разговарали смо и о расподјели средстава макрофинансијске помоћи од  ЕУ, о чему су се раније  договарали ентитетски министри и министар финансија БиХ, те је договорено  да се средства предвиђена за стабилизацију буџета расподијеле по принципу 60 одсто ФБиХ, 30 одсто РС, а 10 одсто институцијама власти БиХ",навео је Шпирић.