Сваки члан Европског парламента, према нацрту буџета Европске уније за сљедећу годину, коштаће пореске обвезнике своје земље 2,33 милиона евра, што је за 6,5 одсто више него ове године.Повећање је услиједило због, како је објашњено, повећаног обима посла, услијед примјене Лисабонског споразума.

Нацрт буџета предвиђа да ће за Парламент Европске уније бити потребно укупно 1,91 милијарди евра, у шта су урачунате плате за 736 посланика од по 92.340 евра за годину дана, затим зграде, намјештај, превоз и други трошкови.

Енглески магазин "Експрес" је на свом порталу, уз негодовање, навео да су такви трошкови четири пута већи од трошкова енглеских посланика и позвао посјетиоце свог сајта да се укључе у дискусију са питањем: "Да ли су вам пружили онолико колико вас коштају?".

Хрватски магазин "Банка" бави се прорачуном колико ће то коштати хрватску државу, уколико се придружи Унији. За 18 посланика, колико према броју становника Хрватска треба да има, сваке године ће издвојити 41,94 милиона евра, израчунали су они. Поређења ради, управо толика је цијена хрватског удјела у градњи међудржавног моста преко Саве, код Свилаја, који Хрватска и Босна и Херцеговина планирају да граде у склопу европског коридора Пет-Ц, којим се повезују Будимпешта и Плоче.