Независне новине: Међународна конференција или шира дискусија посвећена ситуацији у БиХ, чије је одржавање препоручила Парламентарна скупштина Вијећа Европе, вјероватно неће бити одржана у овој години, процјењују представници већине политичких странака у БиХ.

"Резолуција коју је у уторак усвојила Парламентарна скупштина Вијећа Европе којом се, између осталог, сугерира организовање широке расправе о ситуацији у БиХ је јако добра ствар за нашу земљу. Кључна тема те расправе у којој би судјеловали представници међународне заједнице и домаћи политички представници је питање Устава", рекао је јуче Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва СДА и посланик у Парламентарној скупштини Вијећа Европе.

Препоруке властима

Парламентарна скупштина Вијећа Европе позвала је у својој резолуцији власти у БиХ да се посвете рјешавању питања попут пописа становништва који би требао бити одржан наредне године, затим усвајању стратегије повратка. Бх. власти позване су и на испуњавање услова из Европског партнерства, укидање ентитетских омбудсмана, на престанак оспоравања ауторитета високог представника.

Сматра да је важно што је указано на проблем Устава БиХ, али истиче да није сигуран да ће широка расправа бити реализирана до предстојећих избора у октобру.

Милорад Додик, премијер РС, изјавио је јуче да резолуција Европског парламента о БиХ није ништа неочекивано и поручио да извјештачи нису били објективни.

''Резолуција, наравно, има своју политичку тежину, али није обавезујући документ и БиХ као чланица Савјета Европе, у сваком случају треба да с посебном пажњом види на који начин да, евентуално, прихвати и реализује неке од тих препорука'', рекао је Додик.

Додик сматра да је БиХ једино могућа оваква каква је сада, те да се многи са стране покушавају уплитати и показивати шта је потребно урадити како би БиХ изгледала као нормална земља.

Младен Иванић, предсједник ПДП-а и посланик у Парламентарној скупштини Вијећа Европе, појаснио је да Вијеће Европе не намјерава организирати ову конференцију него да је резолуција препорука, прије свих, земљама чланицама Вијећа за имплементацију мира у БиХ да се отвори дискусија о ситуацији у БиХ.

"Савјет Европе сматра да Устав БиХ треба да буде усклађен са Европском конвенцијом о људским правима што ником није спорно. Проблем је што колеге из Федерације БиХ желе много више од тога. Не вјерујем да ће било каква конференција бити организована", оцијенио је Иванић.

Мишо Релота, гласноговорник ХДЗ БиХ, наглашава да је илузорно очекивати да неко са стране ријеши проблеме у БиХ организирајући велике међународне конференције.

"Спремни смо судјеловати у свим разговорима, али мислим да нам приоритет треба бити да сами сједнемо за стол и почнемо рјешавати наше проблеме", истакао је Релота.

Бериз Белкић, потпредсједник Странке за БиХ, сматра да је кључни дио усвојене резолуције поновљена опредијељеност за интеграцију БиХ у ЕУ и подршка високом представнику наглашавајући да ће међународну конференцију тешко бити организирати у изборној години.

"Надам се да ће сад све земље чији су представници дигли руку за ову резолуцију учинити оно што је потребно да она не остане мртво слово на папиру. Надам се да ће то урадити због себе, али и нас у БиХ", казао је Белкић појашњавајући да више није превелики оптимиста нити много очекује од резолуција које усвајају разне институције.

Божо Љубић, предсједник ХДЗ 1990, сматра како је међународна конференција једини начин за рјешавање проблема у БиХ и стога вјерује да ће усвојена резолуција Парламентарне скупштине Вијећа Европе резултирати управо таквом конференцијом.

"Међународна заједница има снаге да то направи, а видјет ћемо има ли и воље. Међународна заједница је за три седмице разговора у Дејтону зауставила рат и договорила споразум чији је дио и наш данашњи устав. Не видим зашто данас за три мјесеца не би могла организовати конференцију о рјешавању најважнијег питања у БиХ, а то је Устав", закључио је Љубић.