Независне новине: Европским јавним финансијама потребна је хитна консолидација због економске кризе која је погодила читав свијет, али европске земље мораће ускоро да пронађу рјешење за много већи проблем који се надвио над њих – старење становништва.

Иако ће буџети европских земаља бити угрожени због све већег броја пензионера, тек од 2015. године, с обзиром на постојање дефицита у буџетима усљед економске кризе, остаје им мало времена да се припреме за нови ударац. Грчка, Ирска и Шпанија већ осјећају посљедице све старије популације и тешко да ће моћи да подмирују све већа издвајања за пензије и бригу о старима. "Одрживост финансија је веома важна и један од најважнијих фактора пуштања обвезница у промет", изјавио је економиста из ИНГ банке Мартин ван Влит.

Због смањења броја радних мјеста на тржишту рада и све већег броја пензионера све више држава ће доћи у позицију да умјесто да четворо радника "издржава" једног пензионера тај број буде преполовљен, па ће на једног пензионера ићи само два радника. Највећи пад броја запослених у односу на број пензионера очекује се између 2015. и 2035. када генерација из периода беби бума треба да се пензионише, стоји у извјештају ЕК. ЕК предвиђа да ће потрошња за старе порасти са 2,7 одсто ГДП на 25,8 процената ГДП до 2035. године, односно на 27,8 процената ГДП до 2060. године. Пројектовани утицај старења популације на јавне финансије превазићи ће ефекте које је имала тренутна свјетска економска криза више пута, истакла је ЕК.