Ослобођење: Директиве ЕУ о попису становништва намећу основни скуп друштвено-економских питања. Одредбе о националном и вјерском идентитету нису обавезне нити забрањене – свака земља чланица слободна је да их укључи или не.

Попис становништва треба провести на државном нивоу, чак и ако су различити степени децентрализације прикупљања и обраде података могући, став је Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, а након што је Влада Републике Српске почетком седмице утврдила нацрт закона о попису становништва у овом ентитету, с намјером да се у фебруару тај закон усвоји у парламентарној процедури те изврше припреме за попис.

Утврђеним нацртом закона предвиђено је да ће се у Републици Српској, од 1. до 15. априла 2011. године, провести попис становништва, домаћинстава и станова.

"Можда тај попис Европа неће прихватити, али ће он постојати као чињеница", казао је премијер Владе РС-а Милорад Додик ове седмице у Бањој Луци.

Одговор на питање да ли је могуће провести попис на територији једног дијела државе, макар се звао и Република Српска, добили смо од Бориса Иароцхевитцха, отправника послова Делегације Европске уније у БиХ: Не. За Европску унију, попис становништва треба да покрива цијелу државу, а не њен дио.

С обзиром на то да су се појавиле калкулације како би и други ентитет, Федерација требала организирати паралелни попис, нашег саговорника смо питали је ли то рјешење.

– Не. Попис становништва треба провести на државном нивоу, чак и ако су различити степени децентрализације прикупљања и обраде података могући.

Међутим, Европска унија препоручује централизовани приступ, јер је економичнији и ефикаснији, каже наш саговорник из Делегације Европске уније у БиХ.