Цапитал.ба: Предсједништво БиХ усвојило је Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2010. годину, у оквирима које је утврдио Фискални савјет БиХ према првом прегледу стенд-бај аранжмана са ММФ-ом.

Предсједништво је на хитној сједници усвојило Приједлог буџета у износу од 1.028.034.000 КМ, што је мање за 7.324.000 КМ или један одсто у односу на 2009. годину.Мирослав Вујичић, шеф Кабинета члана Предсједништва Небојше Радмановића, рекао је Срни да је Буџет усвојен једногласно, односно да је постигнут договор како ће се ријешити питање Фонда за избјегла и расељена лица, и обезбиједити недостајућа средства како би фонд био у висини прошлогодишњег.

„Према приједлогу Министарства финансија биће извршена промјена у структури расхода буџета са неких унутрашњих ставки“ , рекао је Вујичић.

Према усвојеном приједлогу, текући грант за Програм повратка избјеглица и расељених особа код Министарства за људска права и избјеглице повећан је за 24.500.000 КМ, односно са 10.500.000 КМ што је био приједлог Савјета министара БиХ, на 35.000.000 КМ колико је та ставка износила у прошлогодишњем Буџету, а што ће бити обезбијеђено смањењем материјалних трошкова кроз расход.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2010. годину на сједници која је заказана за сриједу, 23. децембар.

Представнички дом није на сједници у сриједу, 16. децембра, подржао у првом читању Приједлог закона о Буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2010. годину, који је Предсједништво БиХ раније усвојило прегласавањем српског члана Предсједништва Небојше Радмановића.Против таквог приједлога буџета били су посланици из Републике Српске.