Независне новине: Запослени у јавној управи у БиХ, анализирајући 11 европских земаља у транзицији, имају највише плате у односу на приватни сектор, саопштено је јуче из Удружења економиста РС – SWOT.

У анализи чији је аутор спољни сарадник SWOT-а Огњен Ђукић, наводи се да су плате службеника у јавном сектору РС у прошлој години биле за 64 одсто, а у ФБиХ скоро 50 одсто веће у поређењу с примањима радника у приватним фирмама. У другим транзиционим земљама источне Европе разлика у примањима у корист државних службеника износи највише до 30 одсто, што је случај у Румунији, док су у Естонији и Словачкој плате у приватном сектору чак веће него у јавној управи.

Наводи се да су плате чиновника у РС у периоду од 2006. до 2008. године имале значајан раст и да су због броја запослених, по систему “спојених посуда”, утицале на формирање плата у приватном сектору, посебно у услужној дјелатности, али и индустрији. Негативна посљедица тога је, истичу у SWOT-у, одлив стручног кадра из привреде у институције јавне управе чиме се смањује конкурентност приватних предузећа.

“То указује на потребу доношења дугорочније политике одређивања плата у јавном сектору у правцу да се оне убудуће усклађују према приватном сектору, каква је и европска пракса”, истичу у Удружењу економиста РС.Да би се то постигло наглашавају потребу ревизије висине плата за појединачна занимања у јавном сектору, те усклађивање њиховог нивоа, напомињући да би то подразумијевало смањење, али и повећање неких плата. У великом броју европских земаља, како се наводи, постоје независна тијела која периодично спроводе такве ревизије.

“Након извршене ревизије, раст основице за обрачун јавних плата би се могао везати за раст просјечне плате у приватном сектору чиме би се обезбиједила њихова дугорочна ‘усидреност’ за приватни сектор”, предлажу у Удружењу економиста РС – SWOT.