Срна: Република Српска (РС) заузела је у посљедњих неколико година водећу позицији у БиХ у области развоја информационог друштва, а као логичан сљед напретка и финални производ електронске легислативе настао је портал “еСрпска”, изјавила је шеф Бироа Владе РС за односе са јавношћу Вера Сајић.

“Ријеч је о јединственом интернет порталу јавне управе РС, који обухвата информације из свих домена друштвеног живота РС, а који је намијењен грађанима, студентима, запосленим и онима који траже посао, домаћим и страним лицима, стручњацима и почетницима, односно свим оним којим је потребна тачна и доступна информација”, навела је Сајић.

Она је истакла да је циљ “еСрпске” да поједностави све процедуре на релацији грађанство – институције, убрзавање административно-управних процедура пред надлежним органима, побољшање постојећих пословних просеца у органима јавне управе, повећање степена транспарентности функционисања јавне управе, као и унапређивање пословних процеса у РС.

Према њеним ријечима, сви електронски сервиси на порталу еСрпска, подијељени су у двије категорије “грађани” и “привреда”.

Сајић је појаснила да категорија за грађане садржати водич кроз сва питања у домену заштите здравља, за запошљавање, породицу, путовања, социјалну заштиту, образовање, борце и цивилне жртве рада, саобраћај и возила, пензионере, личне финансије, права потрошача, правни поредак РС, информације из спорта и културе.

“Привредници ће имати податке о малим, средњим и великим предузећима, обавезама правних лица, туризму, пољопривреде, јавним набавкама, електронском пословању, подстицајима, извозу и увозу, те о раду и радним односима, односно правима запослених”, прецизирала је Сајић.

Она је додала да “еСрпска” представља прву фазу у изради информативног портала за грађане РС, а да слиједи пружање могућности коришћења електронских сервиса путем ПКИ инфраструктуре.“Наш финални циљ, који уједно представља и трећу фазу развоја, јесте успостављање инфо-пултова на јавним мјестима, са директним приступом порталу `еСрпска`.

Овим бисмо заокружили комплетан процес од идеје до могућности приступа порталу свим грађанима РС, што нас ставља раме уз раме са много развијенијим земљама ЕУ”, закључила је Сајић.