Независне новине: Мјере за побољшање стања у пољопривреди, које је недавно предложило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, требало би да смање нелојалну конкуренцију, побољшају услове за пословање домаће производње, те повећају покривеност увоза извозом у аграрном сектору.

Приједлог мјера израђен је на основу закључака Представничког дома парламента БиХ и сугестија и приједлога са састанка пољопривредних удружења.

“Основни циљ мјера је јачање домаће производње и повећање покривености увоза извозом пољопривредних производа путем низа акција које ће провести институције на државном, ентитетским и нижим нивоима власти”, истиче Младен Зиројевић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, те напомиње да ће документ бити прослијеђен Савјету министара БиХ на усвајање.

У њему је наведено 25 мјера чија је примјена углавном предвиђена за 2010. годину, мада је за поједине мјере рок крај ове године.

Између осталог, предвиђена је израда биланса потреба и стања за главне пољопривредне производе – житарице, воће, поврће и воду како би се стекао увид у трговински промет БиХ и на основу тога креирале пољопривредне политике.

Ради заштите од прекомјерног увоза планирано је доношење заштитних мјера за одређене пољопривредне и сточарске производе. Такође, предложена су побољшања у раду граничне ветеринарске инспекције, те успостава фитосанитарне инспекције у складу са захтјевима ЕУ.

Мјерама се предвиђа и усклађивање ентитетских прописа са Законом о пољопривреди, прехрани и руралном развоју БиХ, као и хармонизација подстицаја на нивоу БиХ. Осим тога, предложени су и израда стратегије робних резерви у БиХ, усвајање закона о дувану БиХ, као и допуна одлуке о квотама за машински искоштено месо.

У Удружењу пољопривредника у БиХ, међутим, понуђени приједлог не сматрају озбиљном мјером за заштиту пољопривредне производње, те тврде да су власти излобиране или неспособне да бх. пољопривреду учине конкурентном у условима либералне трговине.

Сеад Јелеч, секретар Удружења пољопривредника БиХ, истиче да предложеним сетом мјера није понуђено ништа ново.

“Ове мјере можда ће помоћи прерађивачима који увозе сировине, попут месарске и млинско-пекарске индустрије, али не и примарној производњи. Без дирања у царинску политику или радикалног повећања подстицаја, домаћа пољопривреда је осуђена на пропаст”, истиче Јелеч.

Јерко Иванковић Лијановић, посланик у Представничком дому парламента БиХ, оцјењује да је ријеч о добрим приједлозима које хитно треба спровести.

“Наша пољопривреда не може дуго чекати. У ситуацији када ентитети не могу повећати потицаје, када се овогодишњи урод жита не може продати, а пољопривредници су у кредитима, те кад нам од 1. јануара 2010. слиједи додатно укидање царина за пољопривредне производе из ЕУ од 25 посто, једини излаз су заштитне мјере”, каже Иванковић.

Славко Јовичић, предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома парламента БиХ, каже да би све снаге требало усмјерити на јачање економског статуса пољопривредних произвођача.