Независне новине: ФБиХ и кантони су у прошлој години потрошили више од милијарду КМ у развој, али се не виде резултати и повећање запослености, што говори да су средства трошена ненамјенски, истакао је федерални генерални ревизор Ибрахим Окановић. Од 46 извршених ревизија за прошлу годину, негативно мишљење ревизори су дали Дирекцији за аутоцесте ФБиХ, Министарству рада и социјалне политике ФБиХ, буџету ФБиХ, Унско-санском кантону, те јавним предузећима ГРАС из Сарајева и "Гријање" из Зенице.

Окановић је казао да је надзор над средствима подијељеним кроз текуће и капиталне трансфере слаб, те се може закључити да је подјела вршена нетранспарентно, без јасних критерија, незаконито и ненамјенски.

"За исти сектор, исти пројекат некоме је одобрено 500.000, некоме милион КМ. Закључујем да се средства дају по имену фирме, по кантону, опћини. Може се погодити из којег је кантона и села министар. Чак се дијеле и без потпуне документације", додао је Окановић. Истакао је да је, када је ријеч о капиталним и текућим трансферима, Министарство пољопривреде подијелило 75 милиона КМ од чега 50 милиона КМ фирмама и физичким лицима, а 25 милиона КМ за потицаје. Додао је да је Министарство промета од 45 милиона КМ дало 29 милиона КМ "Жељезницама ФБиХ", Министарство за борачка питања је од седам милиона КМ дало три милиона КМ за аута инвалидима, а Министарство правде је дало 800.000 КМ културним друштвима, те је питање како ово министарство правда културна друштва.

Возач потрошио више телефона него министар

Иако су купована добра аута, пасати или аудији, која троше мање и постоји одлука да је 7,5 литара потрошња на сто километара, код неких изабраних званичника аута троше по 13, 15 и 18 литара.

"Оно што је врло неморално, имамо често правдање викендом за одлазак у иностранство. Изабрани дужносник може користити ауто 24 сата дневно, али не суботом и недјељом да иде у иностранство. Постоје високи рачуни мобитела и увијек их праве исти. Цифре су 500 и 1.000 КМ мјесечно", рекао је Ибрахим Окановић. На питање ко прекорачује утврђени износ за телефонске рачуне, поменуо је директора Заједничке службе ФБиХ, те напоменуо да "више износе мобители возача него неких министара". Муниб Овчина, директор Сектора за финансијску ревизију институција ФБиХ, нагласио је да су ревизори констатовали више пропуста него 2007. године, те да су порасли издаци за плате и накнаде, материјал, путне трошкове, уговоре о дјелу и повремене и привремене послове.

"Текућа резерва се планира у износу од 30 до 40 милиона КМ и она служи само за хитне интервенције и непредвиђене издатке, а код нас чак и плате дијеле из текуће резерве", нагласио је Окановић. Додао је да је буџет планиран у износу од 1,8 милијарди КМ, а остварен је у износу 1,3 милијарде КМ.

"Да смо имали 30 одсто раст производње, не бисмо имали толики буџет колики је планиран. Није урађен ребаланс и дешава се да је остварен са дефицитом од 338 милиона КМ. Дефицит је и већи јер није приказано 74,5 милиона КМ. Не постоји стручна припрема за планирање буџета", казао је Окановић. Напоменуо је да су највеће учешће у буџету ФБиХ имали капитални и текући трансфери (392 милиона КМ), борачке накнаде (390 милиона КМ), социјални сектор (284 милиона КМ), плате администрацији (242 милиона КМ), те вањски дуг и камате (208 милиона КМ).

Нагласио је да би издаци били мањи за 400 милиона КМ, а порасло би улагање у развој, када би се смањиле ставке које за социјални сектор, затим за борце и то на начин да постоји институт који ће одбацити или потврдити рјешења о исплати накнада, те за администрацију гдје људе запослене без конкурса треба вратити.