Независне новине: Електронски дневник почетком наредне школске године биће уведен у седам школа у БиХ, потврђено је у ресорним министарствима. Како је предвиђено, родитељи ће путем Интернета, односно на сајту школе, укуцавајући своју шифру, имати приступ свим подацима, односно оцјенама и изостанцима своје дјеце.

Пилот пројекат електронских дневника засад је у Федерацији БиХ планиран на подручју Сарајевског кантона, у Основној школи "Бехаудин Селмановић" и Другој гимназији.Министарство просвјете и културе РС у овој години планира увођење електронских дневника у двије средње школе и три основне.

Електронски дневник једино у ОШ "Иво Андрић"

У РС засад електронски дневник једино има Основна школа "Иво Андрић" у Бањалуци. У Министарству просвјете и културе РС рекли су да су наставници у овој школи прошли потребну обуку за руковање електронским дневником, а родитељи могу у школи добити све потребне информације о начину кориштења. "Током досадашње примјене електронског дневника у Основној школи 'Иво Андрић' у Бањалуци дошло је до повећаног степена комуникације између наставника, ученика и њихових родитеља, што је, у сваком случају, довело до јачања повјерења између њих", рекли су у Министарству. У Основној школи "Иво Андрић" у Бањалуци наставници од 21. јануара 2008. године оцјењују ученике и у електронском дневнику.

"У пилот пројекат Министарства укључен је Центар средњих школа Требиње, Гимназија Бањалука, Основна школа 'Петар Петровић Његош' Сребреница, Основна школа 'Дринић' из Дринића и Подручна школа Подграб Пале", казали су у Министарству и додали да је за пројекат увођења електронског дневника у школе из Развојног програма РС одобрен 1,1 милион марака.

"Циљ је да се побољша комуникација између ученика, наставника и родитеља. Ово ће, такође, бити значајна база података за Министарство, јер ћемо имати претпоставке да оцјењујемо и рад наставника и упоређујемо оцјене на истом програму у различитим школама", истакао је Антон Касиповић, министар просвјете и културе РС.

Према његовим ријечима, план Министарства је да овај сервис, али и многи други, буду доступни свим основним и средњим школама у РС.Зоран Пејашиновић, директор Гимназије у Бањалуци, рекао је да увођење електронских дневника у школе има добре и лоше стране.

"Професори се плаше да ће родитељи због увођења електронских дневника долазити ријетко у школу на информације", казао је Пејашиновић.

Мишљење директора основних школа у остатку Федерације БиХ о овом пројекту су различита. Једни мисле да ће то приближити родитеље школи, а други да ће их још више удаљити.

"Логично је да када родитељ види да му је дијете изостало с наставе, да ће одмах дотрчати и провјерити о чему се ради. Зато једва чекамо почетак реализације пилот пројекта електронских дневника", казао је Сафет Велић, директор Основне школе "Бехаудин Селмановић" из Сарајева.

Његово мишљење не дијели Емица Кевељ, директорица Четврте основне школе из Мостара.

"Имам негативно мишљење према електронским дневницима јер сматрам да би то још више удаљило родитеље од школе", рекла је Кевељева.

Алија Суловски, директор Основне школе "Горња Тузла", рекао је да је електронски дневник у школи одличан пројекат.

"Први пут о томе чујем сада и одушевило ме. Али морам казати да ми нешто немамо раширену интернетску мрежу. У школи имамо довољно рачунара за наставу из информатике", истакао је Суловски и додао да би такав приступ оцјенама приближио родитеље школи и додатно их заинтересовао за дјецу.