Регионални програм подршке друштвеним истраживањима (RRPP) објавио је други позив истраживачима и истраживачким институцијама из БиХ за пријаву пројектних идеја из фундаменталних истраживања.

Подршку ће добити изабране истраживачке идеје дефиниране у оквиру генералне теме "Изградња државе и нације“, а рок за достављање пројектних идеја је 22. јуни.

Програм осигурава 25.000 швицарских франака годишње по пројекту. Цјелокупни процес од аплицирања до почетка одобреног пројекта траје пет мјесеци, саопћено је из Центра.

Регионални програм подршке друштвеним истраживањима јест програм који имплементира Универзитет у Фрибоургу, Швицарска, уз подршку Швицарске агенције за сарадњу и развој (SDC). Његов циљ је јачање и изградња одрживих истраживачких капацитета из друштвених наука од значаја за процес транзиције у региону.

Циљна група програма је нова генерација истраживача, професора и доносилаца одлука с научноистраживачких институција у региону. Програм је усмјерен ка асистентима, професорима и њиховим постдипломцима и докторантима као нуклеус партнерима.

Како би дао свој допринос смањењу неједнакости сполова, RRPP посебну пажњу посвећујеи укључивању истраживачица у активности Програма.

Имајући у виду стање у друштвеним истраживањама, Регионални програм подршке друштвеним истраживањима је успоставио у БиХ локалну координацијску јединицу чије функције обавља Центар за људска права Универзитета у Сарајеву.