Европска комисија је земљама чланицама ЕУ представила процјену како Албанија, Босна и Херцеговина, бивша југословенска Република Македонија, Црна Гора и Србија, проводе мапе пута о либерализацији визног режима.

Ажуриране процјене проведбе мапа пута за либерализацију визног режима представљају даљи корак у процесу одвијања дијалога о визама, који је Европска комисија започела са пет земаља западног Балкана почетком 2008. године. Прве процјене су представљене у новембру 2008. године. Достављање Вијећу Евопске уније другог сета процјене коју је припремила Европска комисија, представља завршетак једне интензивне фазе ове активности.

Током првог квартала 2009. године, Европска комисија је подузела серију посјета на терену и састанака експерата у поменутим земљама. Досада је организовано 15 експертских мисија (по три у свакој земљи) уз учешће експерата из земаља чланица Европске уније и одржана су 4 експертска састанка на којима се разговарало о областима идентифицираним у Мапама пута за сваку земљу појединачно. Ажуриране процјене су засноване на информацијама које су Делегације Европске комисије у земљама прикупиле током експертских мисија и информацијама које су доставиле земље чланице Европске уније.

Европска комисија је јуче примила прве коментаре на процјене из земаља чланица ЕУ. Имајући ове коментаре у виду, Европска комисија ће финализирати извјештаје и доставити их наведеним земљама, саопћено је из Делегације Европске комисије у БиХ.

Потпредсједник Јacques Barrot, надлежан за питања правосуђа, слободе и сигурности, је изјавио:

“Врло сам задовољан залагањем земаља региона у проведби Мапа пута и њиховом одличном сарадњом у организовању експертских мисија, и ишчекујем да примим коментаре и ставове земаља чланица ЕУ. Имајући то у виду, представићу што је прије могуће, Колегијуму Вијећа Европске уније приједлог за укидање визног режима за грађане земље/земаља које су испуниле услове из Мапе пута. Сигуран сам да је укидање визног режима за све земље Западног Балкана опипљива перспектива.”