Представнички дом њемачког Парламента ратифицирао је данас на редовној сједници у Берлину, Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ.

Очекује се да ће почетком априла ове године исто учинити и Горњи дом (Дом савезних покрајина). Након што SAA са БиХ овјери Бундесрат, документ се формално шаље на потпис предсједнику СР Њемачке Хорст Коехлеру.

У изјави за Фену, замјеник Амбасадора БиХ у СР Њемачкој, Амер Капетановић, који је присуствовао засједању Бундестага, изјавио је:

„Овим посао није завршен, али успјели смо врло брзо прећи више од пола пута. Отклонили смо дефинитивно опасност да се наша ратификација врати на почетак због предстојећих избора у СР Њемачкој. Зато ово сматрам великом овјером Европског пута Босне и Херцеговине, и то у тренутку када из одређених политичких кругова у ЕУ и Њемачке стижу приједлози како процес проширења ЕУ треба успорити. Упркос свим проблемима, успјели смо показати да смо достојан партнер нашим пријатељима у Бундестагу. Ово је показало колико је значајно било формирање парламентарне групе за БиХ у Представничком дому њемачког Парламента".

Према расположивим информацијама, БиХ је на овај начин постала својеврсни куриозитет њемачке парламентарне праксе, јер је ријеч о једној од најбржих ратфикација у историји ЕУ. Влада је званични ратификациони приједлог Бундестагу упутила половином јануара ове године, великом брзином су о њему расправљали релевантна парламентарна тијела, те је уврштен на редовно мартовско пленарно засједање.

Поређења ради, Македонија је чекала пар година, Албанија више од три, Хрватска и Словенија такођер су чекале више од годину дана на ратификацију САА. Ово је други по реду такав куриозитет, јер је захваљујући ангажману бх. Амбасаде, парламентарна група за БиХ у Бундестагу формирана на пола изборног мандата, чиме је уз Хрватску и Словенију БИХ постала једина земља бивше СФРЈ, укључујући и Албанију, која је добила властиту парламентарну групу у Бундестагу.

Како ствари сада стоје БиХ би до јуна, а најкасније до септембра ове године могла рачунати на ратификацију САА у Њемачкој, јавила је Фена.