Дневни аваз: Државни службеници, који раде у институцијама БиХ, ускоро би могли бити издвојени из ентитетских закона о порезу на доходак, изјавио је за "Аваз" замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић, који је јучер одржао састанак с представницима министарстава финансија ФБиХ и РС, Уреда за ревизију БиХ, ОХР-а и УСАИД-а.  

Наиме, према садашњим прописима, запослени у државним институцијама с мјестом пребивалишта у ФБиХ добивају и до неколико стотина марака мању плаћу од својих колега из РС, иако имају исто радно мјесто, јер се ентитетски закони битно разликују.

Према закону из мањег бх. ентитета, порез плаћа послодавац, а у ФБиХ упосленик. Стопа у РС је осам посто на бруто, а у ФБиХ десет процената на нето износ.  

– Најбрже рјешење би било изузимање 22.000 државних службеника из Закона о порезу на доходак. За њих би била утврђена јединствена правила према којима би плаћали те порезе у ентитетске фондове. Сада треба ове наше закључке са састанка што прије прослиједити ентитетским парламентима – каже наш саговорник.