Независне новине: Вијеће министара БиХ задужило је јуче Министарство финансија да свим породиљама из ФБиХ које раде у институцијама БиХ омогући право на накнаде, саопћено је након јучерашње сједнице.

Истовремено је најављена тужба против нижих нивоа власти који не осигурају здравствену и социјалну заштиту особама на породиљском одсуству.Вијеће министара ову одлуку је донијело након што је почетком октобра обустављена исплата накнада породиљама из ФБиХ.

"Вијеће министара задужило је буџетске кориснике и Министарство финансија БиХ да свим упосленим који користе породиљско одсуство омогуће кориштење здравствене и социјалне заштите, најмање у обиму прописаном законима који се примјењују на нижим нивоима власти, уз обавезу подузимања тужби према органима нижих нивоа власти који не проводе законске обавезе", саопћено је након сједнице.

Вијеће министара препоручило је свим осталим нивоима власти да побољшају степен здравствене и социјалне заштите породиља, те ускладе законе из ове области.На јучерашњој сједници министар правде Бариша Чолак овлаштен је да формира радну групу која ће у року од два мјесеца припремити закон о денационализацији.

Вијеће министара је прихватило и измјене Закона о РТВ систему, којим се обавезе плаћања РТВ претплате ослобађају домаћинства чији је један члан особа с трајно изгубљеним видом.

"Државна комисија за ревизију одлука о натурализацији страних држављана у првих шест мјесеци ове године урадила је ревизију 1.355 одлука о додјели држављанстава. У поступку ревизије за 20 предмета Комисија је донијела одлуке о одузимању држављанства, а у осталим предметима утврдила да не постоје разлози за то", наведено је у саопћењу Вијећа министара, које је јучер прихватило информацију о раду ове комисије за првих шест мјесеци 2008. године.

Вијеће министара донијело је јуче одлуку о куповини зграде за смјештај Амбасаде БиХ у Бриселу. Зграду од око 1.800 квадратних метара платит ће четири милиона еура. Средства за куповину зграде у којој би требало да буду смјештене Амбасада БиХ у Белгији и Мисија БиХ при ЕУ одобрена су почетком ове године. У Вијећу министара је неколико мјесеци трајало спорење о саставу комисије која ће одабрати најбољу зграду за смјештај ДКП-а у Бриселу.