Дневни аваз: Европска унија има јасне намјере да уложи више новца путем европских банака у различите пројекте у БиХ, укључујући крупне инфраструктурне, потврдио је јучер у разговору за "Дневни аваз" Димитрис Куркулас (Коуркоулас), шеф Делегације Европске комисије (ЕК) у БиХ.

Ослобађање од ПДВ-а

Куркулас је поздравио и одлуку Фискалног вијећа да подржи ослобађање пројекта помоћи ЕУ од плаћања ПДВ-а, казавши како сада очекује и да ту одлуку коначно донесе и Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Бесповратна помоћ

– Да, то је наша жеља и циљ. Знамо да Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Европска инвестициона банка (ЕИБ) имају поприлично велике фондове на располагању за БиХ и инфраструктурне пројекте – каже Куркулас. Томе треба придодати, истиче он, и бесповратну помоћ Европске комисије, која ће до 2011. године у БиХ износити више од 300 милиона еура кроз фондове за претприступну помоћ.

– Оно што ми из Комисије сада намјеравамо урадити јесте да осигурамо за БиХ довољно средстава како би се могла урадити припрема и студије изводљивости за те пројекте, за шта је потребно такођер доста новца. На основу тога онда би држава могла повући велике суме новца кроз повољне кредите за капиталне пројекте – истиче Куркулас.

Приоритети Европског партнерства

Куркулас је одговорио и на Додикове оптужбе да Европска комисија тражи „политички мотивиране пројекте  у којима се тражи формирање институција које нису договорене нити предвиђене Уставом“.

– Ми говоримо о приоритетима Европског партнерства, шта БиХ треба урадити ако хоће у Европску унију. Рецимо, у случају банкарске супервизије сматрамо да је потребно имати државну агенцију. Али, то не значи да се нека друга питања не могу регулирати на нивоу ближе сарадње ентитета. Ако хоће да напредује према ЕУ, то се мора урадити. Ми смо отворени за разговоре ако Додик мисли да има боље рјешење – каже Куркулас.

Он је потврдио и да је у току израда стратегије будућег међународног ангажмана у БиХ.

– О томе се интензивно разговара и Европска комисија активно је укључена у то. Та стратегија донијет ће рјешење питања ко ће бити кључни играч у БиХ, хоће ли то бити ОХР или специјални представник Европске уније, као и друга питања. О томе ће расправљати и Вијеће ЕУ за вањске и опће послове у новембру – каже Куркулас.

Одговор Додику

Шеф Мисије Европске комисије осврнуо се и на изјаве премијера РС Милорада Додика у којима је, након састанака о проблемима у имплементацији пројекта финансијске помоћи, критизирао  Комисију „због формирања пет регија  и игнорирања уставног уређења БиХ“.

– Знам његове ставове. Разговарао сам с њим. Али, та подјела нема ништа са уставном структуром БиХ. Ми тиме не желимо прекршити Устав и то није никаква ревизија одлука, већ само подјела земље на пет регија на основу економског критерија за реализацију наших пројеката. Није то никакав преседан за уставну реформу – наводи Куркулас.

Одговарајући на Додикову изјаву да се „ти пројекти не могу реализирати“, он каже:

– Видјет ћемо хоће ли он то моћи спријечити. То има своју сврху. А Додик, наравно, може говорити шта мисли.