Независне новине: САРАЈЕВО – Реформе Устава БиХ и полиције, те попис становништва и ратификација Конвенције о мањинским језицима биле су основне теме сусрета чланова уставноправне комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ с мониторинг тимом комитета Вијећа Европе.

„Чланови Парламентарне скупштине БиХ изразили су сагласност да је попис становништва у БиХ потребно извршити 2011. године, када он буде вршен и у другим европским земљама“, наводи се у саопштењу Парламента БиХ.

Члан мониторинг тима Вијећа Европе Кимо Саси интересовао се да ли је могуће провести реформу поилиције без уставних реформи.Шефик Џаферовић, предсједавајући Уставноправне комисије Представничког дома, казао је да су „евентуалне уставне промјене могуће 2009. године, у периоду између наредних општинских и општих избора. Члан ове комисије Слободан Шараба је рекао да је за измјене Устава БиХ потребна општа сагласност.

Харис Силајџић, предсједавајући Предсједништва БиХ, истакао је да се „код пописа становништва од осам међународних принципа нигдје не инсистира на етничким нормама“.

„Силајџић је током разговора са делегацијом мониторниг тима нагласио да је БиХ још потребан високи представник са бонским овлаштењима“, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Ана Тришић-Бабић, замјеник министра иностраних послова БиХ, истакла је да је измјена Устава потребна, али да до уставних промјена у БиХ неће доћи прије завршетка локалних избора ове године.У разговору са делегацијом мониторинг тима она је истакла да потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ доприноси даљој стабилизацији прилика у земљи.