Дневни аваз: Према подацима Министарства финансија ФБиХ, више од 800 милиона КМ преузетих кредитних обавеза, за које су потписани и споразуми и за које су међународне институције одобриле трошење новца, дословно лежи неупотријебљено по разним банкама.

Притужбе кредитора

Свима су пуна уста неопходности инвестирања, улагања и убрзања обнове, а стотине милиона КМ је неискориштено. Проблем није само у федералним институцијама, мада и њих има на списку оних који не користе одобрене кредите. Новац не улажу ни опћине ни кантони – изјавио је за „Дневни аваз“ замјеник премијера ФБиХ и министар финансија Вјекослав Беванда. Према његовим ријечима, због овог проблема све су чешћа упозорења великих кредитора, као што су Европска банка за обнову и развој или Свјетска банка. Притужбе кредитора су јасне, с обзиром на то да је новац требао бити усмјерен у конкретне пројекте за добробит грађана, а често се заборавља да је до њиховог одобравања стајала дуготрајна процедура, како у БиХ, тако и у иноземству. Они који мисле да новац од одобрених кредита може тек тако стајати у банкама – гријеше. У сваком кредитном задужењу постоје јасне ставке које регулирају и ову ситуацију, а казне се крећу од 0,3 па чак и до два процента од одобрених средстава. Због тога само фактички, само на казне, платили око осам милиона КМ, а да се ништа није урадило – наглашава Беванда.

Буџетска отплата

Он није желио детаљно наводити које све институције на овакав начин, због свог нереда, грађане БиХ кажњавају и нереализираним пројектима, а онда додатно и финансијским казнама које, наравно, отплаћује буџет ФБиХ. Фактички, нема области у којој се не појављује овај проблем. Казне за нереализирана средства плаћамо од неизграђених путева до неизрађених депонија отпада. И данас имамо низ некаквих јединица за имплементацију пројеката и они возе џипове и примају добре плаће, а резултате, ево, видимо – каже Беванда.