Независне новине: САРАЈЕВО – Мањак у каси ФБиХ за први шест мјесеци ове године је 49,4 милиона КМ, а приходи су у односу на план мањи за око 280 милиона КМ, потврдио је министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.

„Влади ћемо предложити ребаланс овогодишњег прорачуна “на мање“ и видјет ћемо хоће ли то бити прихваћено. За наредне три године смо усвојили оквирни прорачун и расходи ће се идуће године морати уклапати у износу од око 1,6 милијарди КМ, па ће се Влада и Парламент морати опредијелити за приоритете“, казао је Беванда након сједнице Владе ФБиХ у Сарајеву.

Појаснио је да приходи ове године јесу већи него прошле, али је буџет повећан за 300 милиона КМ, што је више од раста прихода.Извијестио је Владу ФБиХ да је укупни дуг ФБиХ 4,08 милијарди КМ од чега је 2,44 милијарде КМ вањски дуг. Упозорио је и да 818 милиона КМ из међународног кредита стоји неупотребљиво, док ФБиХ плаћа накнаде за кориштење тог новца.Влада ФБиХ је разматрала извјештај о раду Агенције за приватизацију за првих пола године, у којем се наводи да је реализација приватизације отежана, јер Парламет ФБиХ још није усвојио „Политику приватизације“.Премијер ФБиХ Неџад Бранковић је јучер казао да очекује да Парламент ФБиХ у складу са својим планом рада на дневни ред уврсти “Политику приватизације“ и „План приоритетних инвестиција у ФБиХ“. Најавио је да ће Влада ФБиХ наредне седмице разматрати мјере за контролу цијена нафте, одлуку „Електропривреде БиХ“ о продаји вишкова струје за наредну годину, а на некој од наредних сједница и закон о јединственом борачком фонду.Влада је јуче донијела одлуку да је градња аутоцесте на коридору 5ц кроз БиХ на дионицама Свилај – Оџак и Мостар – Бијача јавни интерес, што је предуслов за почетак припрема за градњу ове цесте.