Независне новине: САРАЈЕВО – БиХ већ неколико годинa не успијева испунити неке услове које је Европска комисија поставила као приоритете за интеграцију у ЕУ, потврдио је Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ.

"Европска комисија, наравно, не одустаје од ових услова него их увијек уврсти у актуално Европско партнерство. Тачно је да има и неких приоритета који су стари неколико година. Ради се о областима у којима је потребан пријенос надлежности с ентитета на државу. Због тога о њима нема сагласности и још су неријешена", казао је Топчагић.

Европска комисија је прије два мјесеца објавила скраћену листу од 30 приоритета од чијег испуњења зависи оцјена напретка БиХ. Листа од 30 приоритета само је дио цјелокупног Европског партнерства. Влада РС, појаснио је Топчагић, недавно је иднтифицирала 25 спорних питања из Европског партнерства без чијег рјешавања неће бити напретка нити у свим осталим.

"Потребно је појаснити да је 30 приоритета Европске комисије само дио укупног Европског партнерства, Влада РС издвојила је 25 из цијелог документа. Очигледно је да ће бити потребан политички договор о начину њиховог рјешавања, мада морамо знати да Европска комисија инсистира на њиховој проведби", истакао је Топчагић. Вијеће министара БиХ више од осам мјесеци не успијева усагласити акциони план за проведбу цијелог Европског партнерства.

"Акциони план спровођења одредаба Привременог споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању усвојен је у јулу. Савјет министара БиХ ће на дневном реду имати и акциони план за реализацију приоритета из документа Европско партнерство када га Дирекција за европске интеграције достави на усвајање", казао је Александар Обрадовић, савјетник предсједавајућег Вијећа министара БиХ. Он је напоменуо да је раније закључено да је приједлоге оба акциона плана потребно усагласити с представницима ентитета прије њиховог достављања Савјету министара БиХ.