Независне новине: САРАЈЕВО – Влада ФБиХ је од 37,4 милиона КМ у текућој резерви за ову годину за првих шест мјесеци потрошила 35 милиона КМ, наводи се у извјештају који је усвојила Влада ФБиХ.

Од тога је 21,5 милиона КМ потрошено за разлику у платама државних службеника које су повећане због недавних измјена Колективног уговора.

"Нисмо све потрошили, то су само одлуке о трансферима, каже Вјекослав Беванда, министар финансија ФБиХ. У Парламенту ФБиХ сматрају да је овакво стање на рачуну текућих резерви катастрофално.

"То показује да је мањак у буџету огроман, да су трошкови већи од прихода и да су предимензионирани. Све се једе док је још на грани, прије него што се и убере", казао је Алија Бехмен, заступник СДП-а и допредсједник парламентарног Одбора за финансије. Упозорава да је битна и структура трошкова текућих резерви.

"Нема издатака за новоуспостављене институције или посљедице пожара", напоменуо је Бехмен.

И Мато Фрањичевић из ХДЗ БиХ сматра забрињавајућом структуру трошкова из текуће резерве.

"Ја сам мислио да су они већ све то потрошили. С једне стране можда су и планирали да за првих пола године потроше већину тих средстава, али с друге стране је очито да су неки од нас спремнији да троше више него што пристиже", каже Фрањичевић.

Према извјештају који је Влада ФБиХ усвојила, осим 21,6 милиона КМ за трошкове запослених, највећи додијељени износи су 2,96 милиона КМ Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, 1,5 милион КМ Министарству за избјеглице и расељена лица, 4,65 милиона КМ Министарству за рад и социјалну бригу за накнаде за незапослене демобилисане борце, те 2,25 милиона КМ Дирекцији робних резерви.Према овом извјештају до краја године остало је око 2,34 милиона КМ. Према Закону о буџетима у ФБиХ, резерве су предвиђене за ванредне ситуације.