Независне новине: БАЊАЛУКА – Шест стотина младих људи с факултетском дипломом у џепу, од септембра ће добити прилику за стицање првог радног искуства, након што је Влада РС, у сарадњи са Фондом за запошљавање, одлучила да покрене нови циклус запошљавања приправника.

Како је најављено, у септембру ће завод расписати јавни позив за запошљавање приправника, а из Владе су апеловали на послодавце да се укључе у програм.

Према ријечима Вере Сајић, шефа Бироа за односе с јавношћу у Влади, приправници ће примати плату од 585 марака, а већи дио средства – 60 одсто, обезбиједиће Влада и завод, док би преостали дио намирили послодавци, код којих би стицали искуство. За реализацију програма, Влада је издвојила 3,6 милиона КМ, док је 300 000 КМ усмјерено за опремање лабораторије за испитивање лијекова, намијењене студентима фармације на бањалучком Медицинском факултету.

Влада је јуче, између осталог, прихватила редовни тромјесечни извјештај о сарадњи са Хашким судом, без откривања детаља, и задужила Министарство финансија да распореди 21,3 милиона КМ, колико је РС добила сравњивањем рачуна с ФБиХ у расподјели новца од прикупљеног ПДВ-а током 2006. и 2007. године.

Новчано је подржана изградња инфраструктуре у повратничким и избјегличким насељима широм РС, а између осталог, по 10.000 марака издвојено је и за обнову џамије Газенферија у Бањалуци и Мирмухамедове дјевојачке џамије у Чајничу.