Дневни аваз: Велики број државних службеника ће средином септембра ступити у штрајк, с обзиром на то да је то једини преостали легални начин да и упосленици институција БиХ изразе незадовољство недавно усвојеним Законом о плаћама државних упосленика. Ово је јучер на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао Неђо Ђурђић, предсједник Репрезентативног синдиката упосленика у институцијама БиХ, који окупља синдикате 60 државних институција. Додао је како сада не може прецизирати колико ће упосленика и из којих све институција ступити у штрајк, истичући како тренутно овај начин протеста због неправедног закона подржава најмање 6.000 од укупно 22.000 државних службеника. Синдикат захтијева да се упослени у институцијама БиХ ставе бар у исту раван с упосленима у институцијама ентитета, што сада није случај. То поткрепљују и подацима да ће, према Закону, шеф одсјека у институцијама БиХ имати 281 КМ мању плаћу од шефа одсјека у РС, док ће стручни савјетник у институцијама БиХ имати 340 КМ мању плаћу од свог колеге у РС.

Полицајац на државном нивоу имат ће 71 КМ мању плаћу у односу на свог колегу у ФБиХ. Када је у питању чин старијег полицајца, он ће на државном нивоу имати плаћу за 271 КМ мању у односу на колегу у ФБиХ, односно, за 31 КМ мање него старији полицајац у РС. Инспектор ће на државном нивоу имати 706 КМ мање него његов колега у ФБиХ…

На крају, у Синдикату се питају да ли је циљ новог Закона о плаћама државних службеника заправо само да растјера сав квалитетан кадар, а тиме и у цијелости ослаби институције БиХ.