Партнерске земље
  Земље кориснице

У Дубровнику је од 23. – 25. априла 2008. одржан међународни састанак "Иновације у области јавног управљања у медитеранском региону".

Организатори сусрета били су Одјељење Уједињених нација за Економска и социјална питања (УН ДЕСA) и Средишњи Уред за управу Владе Републике Хрватске. Готово све земље медитеранског региона су узеле учешће на овом скупу, првенствено путем својих представника у раније успостављеној мрежи иноватора, али и значајног броја министара и других високих званичника надлежних за питања управе и јавног управљања који су препознали значај и исказали подршку афирмацији и трансферу иновација међу земљама у региону. Значајан допринос скупу дали су и представници других организација и установа које подржавају активности на развоју иновација у регији Медитерана (formez.org, caimed.org, ashinstitute.harvard.edu, formez.it). Листу учесника можете видјети овдје.

Циљ сусрета био је представљање стања у погледу иновација у Јавном управљању (јавним пословима и државном службом) у земљама судионицама скупа, размјена искустава и нарочито разматрање модела и могућности за пријенос и преузимање иновација између земаља у региону. Дневни ред састанка можете видјети овдје.

Уред координатора за реформу јавне управе Босне и Херцеговине, на позив организатора скупа по први пут је судјеловао на овој врсти сусрета који се одржавају од 2003.године.

Замјеник координатора за реформу јавне управе Босне и Херцеговине, Суад Мусић предочио је скупу стање иновација у јавном управљању у Босни и Херцеговини наглашавајући посебно контекст иновација у нашој земљи усмјерен претежно на институционалну изградњу а тек мањим дијелом и на услуге нижих управних нивоа. Представио је и најзначајнији дио иновација које су проистекле из таквог контекста те мјере које се подузимају на афирмацији иновација у управљању. Међу областима у којима је потребно даље развијати иновације посебно се осврнуо на потребу осигурања интегрисаних услуга грађанима. Ово је од посебног значаја за Босну и Херцеговину обзиром да се различите јавне услуге осигуравају на различитим управним нивоима услијед чега су грађани неријетко у дилеми на који начин, по којој процедури и од којих све органа требају затражити пружање неке услуге при чему су и трошкови који терете грађане значајно виши. Једнако битно указао је и на потребу развоја модела партиципације грађана и цивилног друштва у креирању јавних политика и доношењу инструмената њихове проведбе те даљег унапрјеђења партнерства са невладиним сектором у вршењу јавних послова и пружању јавних услуга. На крају је дао и препоруке за даљу промоцију иновација међу којима се посебно занимљивим и корисним показала међународна пракса (УН, ЕУ) успостављања Програма награда за најбоље иновације које су преузеле и бројне земље у својој пракси (UNPAN, Dubai International Award, Bettergov.ie). Цјелокупну презентацију можете видјети овдје.

Представници UNDESA су судионицима скупа представили и дистрибуирали нацрт Водича за трансфер и прилагођавање иновација у управљању који је припремљен у оквиру Програма за Иновације у јавној управи у регији Медитерана (InnovMed) са примарним циљем да олакша процес трансфера и прилагођавања иновација фокусирајући се на практичне алате трансфера и кључне факторе успјеха. Текст Водича на енглеском језику доступан је овдје.

Сусрет је окончан прихватањем Декларације о промoвисању културе иновација у управљању у медитеранској регији којом су сумирани закључци и препоруке будућих активности на националном и нивоу регије Медитерана.

Презентације свих учесника састанка биће постављене на web сајту организатора скупа у наредних 7 дана.