Вечерњи лист БХ: Ако се усвоје уставни амандмани који предлажу невладине организације предвођене Форумом грађана Тузле, грађанима ће се јамчити право на локалну и регионалну самоуправу, а опћинама сигурни извор финанцирања.

Јавне расправе

Представници Форума некадашњи допредсједник ФБиХ Шахбаз Џихановић и бивши члан Средишњег изборног повјеренства БиХ Вехид Шехић, представили су Приједлог тих уставних амандмана, као и Нацрт закона о принципима локалне самоуправе у БиХ, како би се питање локалне самоуправе коначно ријешило.

До тих приједлога дошло се након серије јавних расправа, на којима је судјеловало више од 300 судионика, углавном представника опћина, градова и невладиних организација Првим амандманом грађанима се јамчи право на локалну и регионалну самоуправу сукладно Еуропској повељи о локалној самоуправи.

Развој опћина

Друга два амандмана подразиумјевају да локална самоуправа и ма право на властите изворе финанција, а да држава БиХ и ентитети осигуравају одговарајуће поступке и мјере финанцијског изједначавања ради осигурања равномјерног развоја локалних заједница на цијелом простору земље.

Нека од тих питања, као што је финанцијска независност опћина, поближе регулира Нацрт споменутог закона, за који Шехић и Џихановић вјерују да ће бити прихваћен. Посебно значајним сматрају осигурање развоја сиромашних опћина, што се може постићи кроз редистрибуцију средстава с виших разина власти БиХ према неразвијеним опћинама. Предложени закон предвиђа и стварање одређених "статистичких регија" које неће имати административни карактер, али ће омогућити опћинама да се могу удруживати ради остваривања интереса својих грађана кроз различите пројекте.