Независне новине: Закони о оснивању седам нових полицијских тијела на државном нивоу не представљају реформу полиције, него само њен први корак, изјавио је јуче у Бриселу предсједавајући Вијећа министра Никола Шпирић, на састанку с политичким директорима Вијећа за имплементацију мира у БиХ (PIC).

„Апелујем и на вас да охрабрите оне политичке опције које су изразиле недоумице. Јасно је да два закона не представљају реформу полиције, али је још јасније да они представљају онај први корак који нам више неће дозволити враћање уназад“, поручио је Шпирић.

Он је информирао чланове Управног одбора PIC-а да је Вијеће министара усвојило и у парламентарну процедуру упутило два закона о реформи полиције којима се проводи Мостарска декларација. Нагласио је како су ови закони у оба дома државног парламента усвојени у првом, те изразио очекивања да ће у што скоријем року бити прихваћени и у другом читању. Шпирић је нагласио опредијељеност БиХ за унапређење сарадње с Хашким трибуналом.

Он је нагласио да су власти БиХ усвојиле акциони план и основале Фонд за реформу јавне управе, усвојиле закон о образовању, те формирале институције за примјену болоњских стандарда у области високог образовања.

„У БиХ се тренутно воде разне полемике у вези с питањем будућности ОХР-а, које су створиле једни нереалну, вјештачку слику да је једна страна пријатељ, а друга, наводно непријатељ ОХР-а, што је апсурдно. Мислим да би најреалније било извршити детаљну процјену, сагледати шта и колико је БиХ постигла у претходном периоду и оцијенити да ли је зрела за сљедећу фазу. Ја сам убијеђен да јесте“, рекао је Шпирић.