Независне новине: БАЊАЛУКА – Босна и Херцеговина и даље има недопустиво гломазан државни апарат,у којем је запослено 11 одсто укупног броја радника у држави, изјавио је јуче Момир Дејановић, предсједник Центра за хуману политику.

Дејановић је у Бањалуци презентовао резултате извјештаја о напретку реформе јавне управе у БиХ , који је у оквиру пројекта “Бржим промјенама до боље јавне управе у БиХ“ урадио Центар за хуману политику уз подршку Центра цивилних инцијатива.

Он је навео да су у јавној управи у БиХ запослене 73.744 особе или 11 одсто од укупног броја запослених у БиХ, док је у земљама окружења Србији, Хрватској и Словенији у овој области запослено између шест и седам одсто од укупног броја запослених.

„У БиХ је у протекле четри године постојао тренд пораста запошљавања у јавној управи, док је у земљама окружења у благом опадању. Зарада запослених у јавној управи у БиХ, у односу на просјечне зараде осталих запослених,већа од 39 одсто“, рекао је Дејановић. Додао је да, када би се ниво зараде у јавној управи БиХ довео на регионални просјек, по том основу годишње би се могло уштедјети око 300 милиона КМ. Такође, према његовим ријечима, број запослених би се у јавној управи могао смањити за око 10 одсто, чиме би се уштедјело око 200 милиона КМ. Казао је да је у БиХ постоји и тренд повећања јавне потрошње у односу на бруто друштвени производ. Дејановић је истакао да резултати проведене анкете о запошљавању у институцијама јавне управе показују да 72 одсто грађана сматра да запошљавање у њима није поштено.

Дејановић је оцјенио да је у БиХ остварен изузетно мали или симболични напредак у реформи јавне управе,те да је до краја прошле године реализовано само пет одсто активности из првог акционог плана Стратегије за реформу јавне управе.