Независне новине: БАЊАЛУКА – Премијер Републике Српске Милорад Додик оцијенио је јуче да ће плате просвјетара, полицајаца и запослених у јавној управи бити веће него до сада, након усвајања сета закона о примањима буџетских корисника.

''Примарни циљ Владе био је да се повећају плате у свим секторима, посебно у образовању&qуот;, рекао је Додик у паузи сједнице парламента РС, који је до закључења овог броја ''Независних'' усвојио Закон о примањима просвјетара.

Он је нагласио да је сет закона о платама запослених у образовању, МУП-у и јавној управи усаглашен са синдикатима и да представља значајну промјену у односу на досадашњи начин исплате плата.

Послије усвајања новог закона наставник у основној школи умјесто досадашњих 610 примаће плату од 750 КМ, професор у средњој школи добијаће 900 КМ, а ванредни професор 1.700 КМ.

Док је позиција хвалила овај закон, стављајући у први план повећање и изједначавање плата, посланици опозиције су критиковали приједлог, јер тврде да се овим сетом закона продубљује јаз између буџетских корисника и запослених у привреди. Поједини посланици упозорили су, такође, да и по новом закону запослени у образовању и даље имају мање плате у односу на друге буџетске кориснике, попут полиције, иако имају исту стручну спрему.

Према подацима из Владе, плате у образовању су, кад се пореде са 2005. годином, повећане готово за дупло. ''Плате су претходних пет година мировале или су веома мало кориговане'', рекао је Додик и истакао да су примједбе, које су се могле чути у парламенту, мотивисане потребом да се ''нешто каже''.

У сектору полиције повећање плата ће, тврде Владини званичници, бити значајно, пошто ће, на примјер, позорник имати плату од око 800 КМ плус минули рад. Инспектори би, пак, примали око 1.400 марака, умјесто досадашњих 800.

Представници полицијског синдиката изразили су задовољство због оваквог закона, оцјењујући да ово представља значајно повећање.

Посебна одлука за плате функционера

''Плате званичника јуче се, ипак, нису нашле пред посланицима, пошто ће њихове плате бити утврђене посебном Владином одлуком.

Милорад Додик, премијер РС, истакао је да је тако урађено јер изабрани званичници нису јавни службеници да би потпадали под Закон о запосленим у јавној управи.

Он је рекао да Влада, због ниских плата, има проблем са задржавањем добрих кадрова, истичући и да многи начелници општина имају већу плату од премијера.

Плата полицајца 800 КМ

Народна скупштина усвојила је синоћ по хитном поступку Закон о платама запослених у МУП-у РС, казнено-поправним установама и судској полицији, према коме ће плата полицајца износити 800 КМ плус надокнада за минули рад, док ће плата инспектора са високом стручном спремом бити 1.400 КМ плус надокнада за минули рад.

За овај закон гласало је 77 посланика, нико није био против, док је један био уздржан.

Према овом закону, издвајања за плате запослених у МУП-у РС у буџету за 2008. годину биће већа за 33 милиона КМ, док ће плата полицајца бити повећана за око 190 КМ на мјесечном нивоу.

Плате припадницима МУП-а РС биће веће за 72 одсто у односу на 1. јануар 2006. године, док ће полицајци који су почетком 2006. године имали плату 477 КМ сада примати 800 КМ, плус надокнаду за минули рад.

Инспектори са високом стручном спремом, који су почетком прошле године примали 812 КМ, сада ће имати плату од 1.400 КМ, плус надокнаду за минули рад.