''Протјерали'' папир са столова

БАЊАЛУКА – Папирни материјали, као једини службени начин комуникације између министара, од јуче су протјерани из сале за сједнице Владе РС, након што је, прва у земљи, увела систем електронске владе.

Од јуче, сви материјали за сједнице , на што је годишње одлазило на стотине и стотине хиљада страница, министрима постају доступни једним кликом на лаптопу, инсталисаном на њиховом мјесту у сали, што је пракса какву већ дуже вријеме примјењују њихове колеге у Хрватској и Словенији.

Овај систем дио је нове, модернизоване стратегије рада Владе, која ће убудуће све сједнице одржавати без иједног папира.

Први дан рада у новом систему, како је пренио Крсто Грујић, шеф Владиног ИТ тима, протекао је потпуно задовољавајуће.''Сви министри и Премијер нису имали проблема у кориштењу нове опреме, пошто су сви прошли потребну едукацију'', рекао је Грујић.

Од јуче, сви материјали за сједнице , на што је годишње одлазило на стотине и стотине хиљада страница, министрима постају доступни једним кликом на лаптопу

Како преносе неки чланови Владе, већина министара се добро снашла у раду са новом опремом, мада је, признају, било и оних шлампавијих којима ће, ипак, требати времена да изуче нове технологије.

Јасна Бркић, потпредсједник Владе, каже да су све њене колеге радосне због новог начина рада.

''Добро је што, и поред тога што је ријеч о првом дану, није било проблема, а сигурно је да ће свака нова сједница донијети и још бржи и ефикаснији рад'', казала је она.

Нове технологије доносе и нове предности – од јуче сви министри имају имају могућност да даљински присуствују сједницама, без њиховог физичког присуства.

Према Грујићевим ријечима, електронском владом се жели постићи бржи и ефикаснији рад, што би требало да прати и смањење трошкова, с обзиром да престаје потреба за копирањем на стотине хиљада страница писаног материјала.

Као дио новог система, Влада ће данас пустити у рад и нови, савремени веб портал.

За Независне новине
Д.Рисојевић